fbpx

Pezoporos.gr

Διοργάνωση πεζοποριών για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Πεζοπορικές εξορμήσεις στα ομορφότερα μονοπάτια της Ελλάδος. Πιστοποιημένοι-Πτυχιούχοι επαγγελματίες του Τουρισμού και του Αθλητισμού.

Hiking_Leader2small.jpg

Όσο η φήμη της ομάδας μας μεγαλώνει και οι πεζοπορικές μας εξορμήσεις γίνονται κυριολεκτικά ανάρπαστες, μας τίθεται διαρκώς το ερώτημα γιατί δεν μισθώνουμε μεγαλύτερο πούλμαν ή ένα δεύτερο πούλμαν.

Στο ερώτημα αυτό θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σήμερα μέσα από το άρθρο μας αυτό.

image

Το pezoporos.gr στα πλαίσια της διαρκούς βελτίωσης των υπηρεσιών του αλλάζει την περιγραφή του βαθμού δυσκολίας των πεζοποριών του.

Όροι με τους οποίους ίσως κάποιοι χρήστες να είναι ήδη εξοικειωμένοι, αποδείχθηκε τελικά ότι λειτουργούν παραπλανητικά και δημιουργούν σύγχυση για τον πραγματικό βαθμό δυσκολίας μιας πεζοπορίας.

Hiking_Leader2small.jpg

Μανιφέστο.

Η πιο άχαρη στιγμή. Να προσπαθείς να βγάλεις φθινοπωρινό πρόγραμμα πεζοποριών, να ψάχνεις ημερομηνία για κάποια Κυριακή του Οκτωβρίου (ελέω και δημοτικών εκλογών) για κάτι χαλαρό στην Πάρνηθα και ξαφνικά να συνειδητοποιείς:

Ποια Πάρνηθα; Ποια διαδρομή;

Hiking_Leader2small.jpg

Στο άρθρο μας αυτό θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την έννοια του ρίσκου της συμμετοχής σε δραστηριότητες στην φύση (τουρισμός περιπέτειας) τόσο από την πλευρά του επαγγελματία όσο και από την πλευρά του συμμετέχοντα-πελάτη. Παράλληλα θα επεξηγήσουμε τις έννοιες της αστικής επαγγελματικής ευθύνης και την ασφαλιστική κάλυψη του προσωπικού ατυχήματος.

Hiking_Leader2small.jpg

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πεζοπορία στη φύση αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες μορφές σωματικής άσκησης για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η ελληνική νομοθεσία αναγνώρισε εσχάτως με το Νόμο 4582/2018 περί εναλλακτικού αθλητικού τουρισμού τη δράση της πεζοπορίας ως μορφή άσκησης έστω και με τουριστικά χαρακτηριστικά.

Via Ferrata

Αγαπητέ αναγνώστη του pezoporos.gr.

Γνωρίζουμε ότι αγαπάς την φύση, όσο και εμείς. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη σου να αποδράσεις από τη ζωή και τους ρυθμούς της πόλης, όπως και εμείς.
Είναι απολύτως θεμιτό να επιδιώκεις μια προσωπική νίκη με τον εαυτό σου και τα στοιχεία της φύσης για να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση και τις αντοχές σου. Πρέπει όμως κάθε φορά να αξιολογείς σωστά τις δυνατότητές σου και να μην παρασέρνεσαι.
Επίσης σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να καταστείς θύμα επιτηδείων που επιθυμούν να σε εκμεταλλευτούν με όπλο μια λανθασμένη διαχρονικά κουλτούρα που οι ίδιοι, εσκεμμένα, έχουν δημιουργήσει.

Covid Training

Άρθρο του Δημήτρη Αδάμ
Πτυχιούχου Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α)
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ACSM (American College Of Sports Medicine) Certified Group Exercise Instructor

Όλοι μας αγαπάμε τα ταξίδια και τις δραστηριότητες στη φύση. Όμως την φετινή και την περσινή χρονιά, αναμφίβολα, το ενδιαφέρον μονοπώλησε η πανδημία του νέου κορωνοϊού της Covid-19.
Οι επιπτώσεις από τη νόσηση μπορεί να είναι μακροχρόνιες και στη διεθνή βιβλιογραφία είναι ευρύτερα γνωστές ως long-covid symptoms. Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με τις βασικές οδηγίες που αφορούν την ασφαλή επιστροφή του αθλούμενου στη δράση. Θα μιλήσουμε επίσης για την ασφαλή συμμετοχή του σε πεζοπορίες στη φύση.

image

Για εμάς στο pezoporos.gr είναι σημαντικό να κατανοήσεις με ποιο τρόπο διοργανώνουμε τις πεζοπορικές μας εξορμήσεις, ποιες διαδικασίες ακολουθούμε, πως επιτυγχάνουμε μια άρτια διοργάνωση σε συνεργασία πάντα με το τουριστικό γραφείο.
Είναι σημαντικό διότι σε θεωρούμε συμμέτοχο και κοινωνό σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνουμε να μεγαλώσουμε την πεζοπορική μας παρέα, να εξερευνήσουμε νέους και απίθανους προορισμούς, να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι προς όφελος όλων μας.

image

Τα τελευταία χρόνια, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ο εναλλακτικός τουρισμός και οι δραστηριότητες στη φύση. Η άσκηση στη φύση, είτε με τη μορφή της πεζοπορίας είτε με άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το ποδήλατο βουνού, το τρέξιμο στο βουνό, οι διασχίσεις ποταμών (river trekking), η αναρρίχηση, το rafting, κερδίζει συνεχώς νέους οπαδούς και συνδυάζεται με όμορφα ταξίδια στα πιο ειδυλλιακά μέρη της χώρας μας.
Παράλληλα όμως αυξάνεται και ο προβληματισμός των συμμετεχόντων για το ποια ομάδα ή σύλλογο να ακολουθήσουν ή τέλος πάντων ποιον «επαγγελματία» να εμπιστευτούν.

image

H πεζοπορία στη φύση ή αλλιώς hiking ή trekking, αποτελεί για το σύγχρονο άνθρωπο μια  διασκεδαστική και ωφέλιμη ταξιδιωτική εμπειρία. Μια μικρή περιπέτεια που μπορεί να σπάσει τη μονοτονία της καθημερινότητας και της ρουτίνας. Και ας μην ξεχνάμε, ότι μπορεί στις μέρες μας να θεωρείται μόδα, για τους προγόνους μας όμως αποτελούσε καθημερινή αναγκαιότητα.

Μια αναγκαιότητα στην οποία η φύση έχει προβλέψει να ανταποκρινόμαστε, αφού για όσους γνωρίζουν, το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο κατά τέτοιον τρόπο, που του επιτρέπει να διανύει πολλά χιλιόμετρα σε καθημερινή  βάση.

image

Μολονότι ο εξοπλισμός που απαιτείται για έναν περίπατο ή μια ήπια πεζοπορία στη φύση δεν είναι κάτι το ιδιαιτέρως εξειδικευμένο, εντούτοις υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις που σκοπό έχουν την άνετη και ασφαλή άσκησή σου και παραμονή στο βουνό.

Σε κάθε περίπτωση, ο εκάστοτε απαιτούμενος εξοπλισμός για τέτοιου είδους δραστηριότητες, είναι εξαιρετικά σημαντικός και αποτελεί προσωπική σου ευθύνη η προμήθειά του.

image

Είναι αρκετοί εκείνοι που συχνά αναρωτιόνται αν ένας περίπατος στη φύση, μια πεζοπορία σε ένα βουνό, είναι ικανή να αντικαταστήσει τα οφέλη από τη συχνή επίσκεψη σε ένα γυμναστήριο.

Αρκετοί επίσης αγνοούν τις ευεργετικές επιδράσεις μιας τέτοιας δραστηριότητας και αρκούνται να υποθέτουν ότι απλά έκαναν έναν υγιεινό περίπατο μέσα στο δάσος. Ας δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει στην υγεία μας όταν πεζοπορούμε στη φύση, είτε είναι το βουνό, είτε κοντά σε μια λίμνη ή ακόμα και σε μια πεδιάδα.