fbpx

Pezoporos.gr

Διοργάνωση πεζοποριών για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Πεζοπορικές εξορμήσεις στα ομορφότερα μονοπάτια της Ελλάδος. Πιστοποιημένοι-Πτυχιούχοι επαγγελματίες του Τουρισμού και του Αθλητισμού.

Via Ferrata

Αγαπητέ αναγνώστη του pezoporos.gr.

Γνωρίζουμε ότι αγαπάς την φύση, όσο και εμείς. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη σου να αποδράσεις από τη ζωή και τους ρυθμούς της πόλης, όπως και εμείς.
Είναι απολύτως θεμιτό να επιδιώκεις μια προσωπική νίκη με τον εαυτό σου και τα στοιχεία της φύσης για να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση και τις αντοχές σου. Πρέπει όμως κάθε φορά να αξιολογείς σωστά τις δυνατότητές σου και να μην παρασέρνεσαι.
Επίσης σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να καταστείς θύμα επιτηδείων που επιθυμούν να σε εκμεταλλευτούν με όπλο μια λανθασμένη διαχρονικά κουλτούρα που οι ίδιοι, εσκεμμένα, έχουν δημιουργήσει.

Πιο συγκεκριμένα:

Πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι ομάδες οι οποίες αυτοπροσδιορίζονται ως «διοργανωτές πεζοποριών» και ειδικοί του αθλήματος. Ναι, διότι και νομοθετικά (Ν.4582/2018) περί αθλήματος πρόκειται και μάλιστα ίσως της δημοφιλέστερης outdoor δραστηριότητας στον κόσμο. Έστω και αν προορίζεται για τουριστική αναψυχή. Όφειλε να έχει μέσω της απαιτούμενης νομοθετικής πρόβλεψης κανόνες και συγκεκριμένους όρους διεξαγωγής που να αφορούν τα προσόντα και τις πιστοποιήσεις των οδηγών-συνοδών, τον εξοπλισμό και τα μέτρα ασφαλείας των διοργανωτών κλπ.

Πριν προχωρήσουμε όμως στο άρθρο μας, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής τι εννοούμε αρχάριος. Εξ ορισμού ο αρχάριος με το άθλημα της ορεινής πεζοπορίας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει ξαναπερπατήσει μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις στη φύση και το βουνό, δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και δεν γνωρίζει βασικούς κανόνες που διέπουν μια τέτοια δραστηριότητα. Οι προσδιορισμοί περί αρχαρίων με καλή φυσική κατάσταση και αγάπη για την περιπέτεια κρίνονται τουλάχιστον άστοχοι και αποπροσανατολιστικοί. Ένα τέτοιο άτομο πιθανόν να είναι υπέρβαρο, με κακό νευρομυϊκό συντονισμό και μυοσκελετικά ή συνδεσμικά προβλήματα. Όταν λοιπόν μιλάμε για αρχάριο, κατά γενική ομολογία και κοινή λογική αναφερόμαστε σε ένα άτομο με τα ανωτέρω συνδυαστικά χαρακτηριστικά.

Αρκετοί λοιπόν «διοργανωτές» προσπαθούν να προσεγγίσουν αυτές τις ομάδες των αρχαρίων με απώτερο φυσικά σκοπό να διευρύνουν το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Πώς όμως το επιδιώκουν αυτό; Ας ενημερωθούμε λοιπόν σωστά για να καταστεί η πεζοπορία μια ευχάριστη εμπειρία για όλους μας και μια συνήθεια που θα λατρέψουμε:

• Οι διοργανωτές αυτοί παραπλανούν για το είδος αλλά και το βαθμό δυσκολίας της εξόρμησής τους. Βαφτίζουν πεζοπορία, και μάλιστα ιδανική για αρχάριο, κάθε βαδιστική δράση ακόμα και αν αυτή γίνεται μέσα σε φαράγγια, σε κοίτες ποταμών, με μισό μέτρο χιόνι σε μεγάλα υψομετρικά και κλίσεις.
Δε διστάζουν μάλιστα να διαφημίζουν δράσεις via ferrata (είναι η διάσχιση ενός γκρεμού δεμένος με σύρματα), κατάλληλες για τον οποιονδήποτε που απλά αγαπά δήθεν την περιπέτεια.
Σε μια εποχή όπου ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού υπέφερε ή υποφέρει ακόμα από post ή long covid σύνδρομα μετά από νόσηση που επιφέρουν μακροχρόνιες και σοβαρές γνωστικές εκπτώσεις (δηλαδή μείωση βασικών αντιληπτικών δεξιοτήτων όπως η ισορροπία ή ο προσανατολισμός), κάποιοι «ειδικοί» διοργανώνουν via ferrata για αρχάριους. Η κατάργηση της κοινής λογικής σε όλο το μεγαλείο της.
Τέτοιου είδους δράσεις μπορούν να απευθύνονται και σε άτομα που θέλουν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή, αλλά έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και προσανατολισμό, γίνονται αρχικώς σε ελεγχόμενο περιβάλλον, με πιστοποιημένους , έμπειρους εκπαιδευτές και κατόπιν προσεκτικής διαλογής των συμμετεχόντων και με προϋποθέσεις.
Αγνοούν ή εσκεμμένως αποκρύπτουν ότι σε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις δεν πρόκειται για πεζοπορία αρχαρίων αλλά για ορειβασία, ορειβατική πεζοπορία, ανάβαση, ποταμοδιάσχιση (river trekking), διάσχιση φαραγγιού ή ακόμα και αναρρίχηση. Πρόκειται όμως για διαφορετικές μορφές αθλητικής δραστηριότητας, με διαφορετικές απαιτήσεις και κινδύνους.
Για παράδειγμα οδηγούν κόσμο εντός φαραγγιών και στενών περασμάτων, κυρίως σε δράσεις ποταμοδιάσχισης, χωρίς καν να αναφέρουν την απαίτηση κράνους ως απαραίτητο εξοπλισμό.  Όσοι πράγματι έχουμε περπατήσει μέσα σε τέτοια στενά φαράγγια όπου από πάνω μας κρέμονταν βράχοι γνωρίζουμε καλά τους λόγους που απαιτείται κράνος στο κεφάλι. 
Αναφέρονται επίσης σε υψομετρικές διαφορές που ο μέσος άνθρωπος αδυνατεί να ερμηνεύσει. Μια υψομετρική διαφορά για παράδειγμα -150 μέτρα μπορεί να περιλαμβάνει ανάβαση με αισθητή κλίση για 4 χιλιόμετρα και κατάβαση για 4 χιλιόμετρα και 150 μέτρα. Ο αδαής θα συγκρατήσει μόνο την υψομετρική διαφορά των -150 μέτρων και φυσικά θα βρεθεί προ εκπλήξεως.
Οι περισσότεροι διοργανωτές στην περιγραφή της δραστηριότητας, ηθελημένα αποκρύπτουν πληροφορίες που σχετίζονται με την πραγματική διάρκεια της πεζοπορίας, το εδαφικό ανάγλυφο, πιθανές γεωγραφικές ιδιομορφίες, σημαντικές κλίσεις και άλλα κρίσιμα στοιχεία. Αναφέρουν επίσης δράσεις εντός του χρονοδιαγράμματος της εξόρμησης οι οποίες χρονικά δεν βγαίνουν εντός της προθεσμίας που αναγράφουν. Με αποτέλεσμα ή να μην γίνονται ή να μεταθέτουν κατά πολύ την ώρα της επιστροφής.

Ο απώτερος σκοπός τους, προφανής: να σε πείσουν να τους ακολουθήσεις και να δηλώσεις συμμετοχή.

• Δεν ενημερώνουν για τις συνθήκες (καιρικές, εδαφικές κλπ) τις οποίες θα συναντήσεις, τον εξοπλισμό τον οποίο θα χρειαστείς, τις λεπτομέρειες της διαδρομής (προορισμό, απόσταση, διαλλείμματα, κλίσεις, ιδιαιτερότητες) και οτιδήποτε άλλο αποτελεί βασικό μέλημα ενός επαγγελματία διοργανωτή και πρέπει να γνωρίζεις για να συμμετέχεις ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ. Αδιαφορούν για τα δελτία επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Πολιτικής Προστασίας και σε οδηγούν κάτω από ακραίες συνθήκες σε επικίνδυνα εδάφη και τοποθεσίες. Δε συμβουλεύονται καν τους τοπικούς παράγοντες που γνωρίζουν όσο κανείς τον τόπο και τις κλιματικές ιδιαιτερότητές του.

Ο απώτερος σκοπός τους, προφανής: να σε πείσουν να τους ακολουθήσεις και να δηλώσεις συμμετοχή.

• Παραπλανούν για την ιδιότητά τους. Άλλοτε αναφέρουν την αγάπη τους για τη φύση (αποτελεί την πλέον κλισέ έκφραση κάποιων ομάδων ως απαραίτητης δήθεν προϋπόθεσης για επαγγελματική ενασχόληση), μια αόριστη ιδιότητα έμπειρου οδηγού ή συνοδού, υπονοούν εξειδίκευση σε ανάλογες υπηρεσίες που δε διαθέτουν κλπ. Αυτοπροσδιορίζονται ως guru των extreme sports, health coaches ή instructors, πιστοποιημένοι φυσιολάτρες και άλλα παρόμοια. Αναφέρουν ότι λειτουργούν υπό την σκέπη αθλητικών σωματείων που ουδεμία σχέση έχουν με το βουνό και την πεζοπορία, υπονοούν επαγγελματικές συνεργασίες που ουδόλως υφίστανται ή σε αφορούν και γενικά αναφέρουν οτιδήποτε μπορεί να προσδώσει αξία (κατά τη δική τους λογική) σε αυτό το οποίο σου παρέχουν.

Γνωρίζουμε δυστυχώς ότι η κουλτούρα του λαού μας, ένεκα καλής προαίρεσης, δεν περιλαμβάνει το έλεγχο των προσόντων των υπευθύνων (πτυχία, πιστοποιήσεις κλπ) που καλούνται να μας παρέχουν τις όποιες υπηρεσίες τους.
Αν σέβεσαι όμως τον εαυτό σου, οφείλεις να είσαι πολύ προσεκτικός και απαιτητικός, προτού ακολουθήσεις τέτοια άτομα στη φύση.

• Αναφέρουν στις πληροφορίες της εξόρμησής τους πράγματα που δεν ισχύουν ή δε θα δεις ποτέ. Αναφέρουν μουσεία ή χώρους που είναι κλειστά (και όφειλαν να το γνωρίζουν), τοπωνύμια ή αξιοθέατα που δεν πρόκειται ποτέ να δεις στη διαδρομή σου. Αναφέρουν επίσης χρήση μέσων (π.χ μικρά βανάκια για σύντομες μεταφορές, ασυρμάτους επικοινωνίας, επαγγελματίες φωτογράφους) που επίσης είναι πιθανό να μην δεις ή να μην λειτουργούν. Αντιθέτως είναι πιθανόν να βρεθείς κρεμασμένος πάνω στην καρότσα κάποιου ντόπιου παράγοντα της περιοχής ή καβάλα στο μηχανάκι κάποιου παρατρεχάμενου που θα θελήσει να σε εξυπηρετήσει και παράλληλα να σε τραβάει από το κινητό του ο διοργανωτής καμαρώνοντας για το επίτευγμά του. Αναφέρονται στη χρήση ομαδικού φαρμακείου το οποίο έχει σημαντικές ελλείψεις ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει καν ομαδικό φαρμακείο. Αναφέρονται τέλος σε πιστοποιήσεις πρώτων βοηθειών που είτε δεν υπάρχουν είτε δεν έχουν επικαιροποιηθεί εγκαίρως, αφού, αν δεν το γνωρίζεις, αυτού του είδους τα πιστοποιητικά έχουν ημερομηνία λήξης.

• Δε διαθέτουν κάποιο αξιόπιστο σύστημα κράτησης ή κάποιο σταθερό τηλέφωνο επικοινωνίας. Δεν δραστηριοποιούνται νομίμως μέσω κάποιας υπαρκτής επιχείρησης ή σωματείου με έδρα και νομική υπόσταση. Και προφανώς δεν εκδίδουν παραστατικά ενώ σε χρεώνουν κανονικά ΦΠΑ.
Οι ιστότοποί τους, όπου αυτοί υπάρχουν, είναι πρόχειρα κατασκευασμένοι, με ελλιπή στοιχεία πληροφοριών και αρκετούς λανθασμένους συνδέσμους. Το ίδιο και οι σελίδες τους στα social media, μέσω των οποίων και προβάλλονται κυρίως.
Δεν ενημερώνουν για τα δικαιώματά σου και την πολιτική απορρήτου και διαχείρισης για τα προσωπικά στοιχεία που τους παρέχεις. Δεν ενημερώνουν καν για την πολιτική ακύρωσης που ακολουθούν όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου κατά την αγορά ενός εισιτηρίου.

• Σε έχουν πείσει ότι είσαι ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ υπεύθυνος αν πάθεις κάτι διότι έτσι προβλέπει η Διακήρυξη του Τυρόλου. Η Διακήρυξη αυτή είναι ένα κείμενο που στοχεύει στη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών που μέσα από τη σωστή ενημέρωσή τους συνειδητά δηλώνουν τη συμμετοχή τους σε φυσιολατρικές δραστηριότητες. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί άλλοθι για τις ευθύνες που έχει ένας επαγγελματίας διοργανωτής και αρνείται να αναλάβει.
Σε αρκετές περιπτώσεις αναγράφουν παραπλανητικά ότι στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς εσένα περιλαμβάνεται και η αστική ευθύνη. Αν δεν το γνωρίζεις, η ασφάλιση αστικής ευθύνης αφορά αποκλειστικά υπηρεσία που παρέχεται από την ασφαλιστική εταιρεία προς τον επαγγελματία για τις ευθύνες του απέναντί σου. Αφορά τη δική του κάλυψη έναντι δικών σου απαιτήσεων σε περίπτωση ατυχήματος. Και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ίσως να είναι και υποχρεωτική για τον επαγγελματία.
Η μόνη υπηρεσία που πράγματι απευθύνεται σε εσένα είναι η ασφάλιση ατυχήματος για τους όρους και τις παραμέτρους της οποίας, αν πράγματι υπήρχε, θα είχες ενημερωθεί με κάποιον τρόπο από τους διοργανωτές. Αλλά πιθανόν να μην υπάρχει καν μια τέτοια ασφάλιση προς το πρόσωπό σου. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα είχε πρόσθετο κόστος η αξία του εισιτηρίου.

Σε όλη αυτή την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τεράστιες ευθύνες έχουν και τα ίδια τα μέλη των ομάδων αυτών. Διότι δεν είναι λίγες οι φορές που ορισμένοι, υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους και δηλώνουν συμμετοχή σε εξορμήσεις οι οποίες είναι κατά πολύ πέραν των δυνατοτήτων τους ή του εξοπλισμού που διαθέτουν. Και αυτό συμβαίνει προκειμένου να επισκεφθούν έναν προορισμό που τους ενθουσιάζει. Υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί οι οποίοι έχοντας πραγματοποιήσει 2-3 μέτριας δυσκολίας πεζοπορίες, αξιολογούν τον εαυτό τους έτοιμο και ικανό για κάθε είδους δράση στο βουνό και την φύση. Το αποτέλεσμα είναι να εξαντλούνται νωρίς, καθυστερώντας την υπόλοιπη ομάδα ή ακόμα και να τραυματίζονται σοβαρά θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, τις ζωές άλλων και την ίδια τη διοργάνωση. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάθε μορφή άσκησης στη φύση έχει τις δικές της απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες. Οι απαιτητικές δράσεις απαιτούν εξειδικευμένο και δοκιμασμένο εξοπλισμό, ώρες προπόνησης σε αντίστοιχο ή παρεμφερές πεδίο, εμπειρία και ψυχική ετοιμότητα. Οποιοσδήποτε σας πείσει για το αντίθετο, είναι απλά επικίνδυνος.

Αγαπητέ αναγνώστη του pezoporos.gr

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από μέλη μας για «διοργανωτές» που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία ακόμα και τη ζωή των συμμετεχόντων στις πεζοπορικές τους εξορμήσεις. Εξορμήσεις που σχεδόν πάντα απευθύνονται σε «αρχάριους» και είναι «κατάλληλες» για όλους και «που αρκεί μόνο η αγάπη για την φύση και την περιπέτεια» και άλλα τέτοια παρόμοια.
Δυστυχώς κατά καιρούς και όλα τα χρόνια που ακολουθούσαμε και εμείς τέτοιου είδους ομάδες, αποτελέσαμε και οι ίδιοι μάρτυρες όλων αυτών που αναφέρουμε παραπάνω.
Ελπίζουμε μόνο να μην έρθει ποτέ η στιγμή να πρέπει να θρηνήσουμε κάποιον συνάνθρωπό μας εξαιτίας της ανευθυνότητας ορισμένων. Και ελπίζουμε επίσης να μην έρθει η στιγμή να απογοητευτείς και να παρατήσεις αυτή την υπέροχη δραστηριότητα της πεζοπορίας στη φύση, διότι κάποιοι σε είδαν σαν εύκολο κέρδος και σε έθεσαν σε κίνδυνο υποπίπτοντας σε όλα τα προαναφερόμενα λάθη.

Για το λόγο αυτό σε καλούμε να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός με τις επιλογές σου και προπαντός να αξιολογείς ο ίδιος σωστά τις δυνάμεις και ικανότητές σου.

Για να έχουμε την τιμή, όλοι εμείς που αποτελούμε το pezoporos.gr, να σε έχουμε αύριο μαζί μας χαρούμενο/η και υγιή και να σου δώσουμε την ευκαιρία να απολαύσεις υπεύθυνα τις ομορφιές της ελληνικής υπαίθρου.

 

Με ειλικρινές ενδιαφέρον
Η ομάδα του Pezoporos.gr