Μολονότι ο εξοπλισμός που απαιτείται για έναν περίπατο ή μια ήπια πεζοπορία στη φύση δεν είναι κάτι το ιδιαιτέρως εξειδικευμένο, εντούτοις υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις που σκοπό έχουν την άνετη και ασφαλή άσκησή σου και παραμονή στο βουνό.
Σε κάθε περίπτωση, ο εκάστοτε απαιτούμενος εξοπλισμός για τέτοιου είδους δραστηριότητες, είναι εξαιρετικά σημαντικός και αποτελεί προσωπική σου ευθύνη η προμήθειά του.
Το σημαντικότερο ίσως που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι ο εξοπλισμός που οφείλεις να έχεις πρέπει να είναι άνετος, να σου ταιριάζει και αν είναι αυτό εφικτό, να έχει δοκιμαστεί προηγούμενως σε ανάλογη δραστηριότητα. Για παράδειγμα ένα ζευγάρι μποτάκια που μόλις αγόρασες και σε χτυπάνε στο πέλμα, μπορούν να μετατρέψουν τον περίπατό σου σε εφιάλτη από τον οποίο κανένας δε θα μπορεί να σε απαλλάξει. Κάτι ανάλογο επίσης μπορεί να συμβεί και με το σακίδιό σου. Αν τυχόν αυτό είναι υπερβολικά μεγάλο, βαρύ ή παραγεμισμένο ή αν ακόμα δεν εφαρμόζει καλά στην πλάτη σου και δεν είναι άνετο, μπορεί να σου δημιουργήσει πόνους στη μέση και την πλάτη.
Επίσης η προνοητικότητα είναι μια βασική αρχή που οφείλεις να έχεις όταν καλείσαι να προετοιμάσεις τα "εφόδιά" σου για να συμμετάσχεις σε οποιαδήποτε πεζοπορικό περίπατο, κάθε βαθμού δυσκολίας. Οι καιρικές συνθήκες στη φύση και ιδιαίτερα στο βουνό, είναι πάντα απρόβλεπτες. Για το λόγο αυτό πρέπει πάντα μαζί σου να έχεις ένα ελαφρύ αντιανεμικό-αδιάβροχο που θα σε κρατήσει στεγνό σε μια πιθανή καταιγίδα. Αν το σακίδιό σου δεν είναι αδιάβροχο, μπορείς τουλάχιστον να έχεις περικλείσει τα περιεχόμενα του μέσα σε χοντρές πλαστικές σακούλες (ειδικά να πρόκειται για ρούχα, όπως π.χ ένα στεγνό φανελάκι, ένας σκούφος κλπ) οι οποίες θα τα κρατήσουν στεγνά εφόσον και αν η βροχή διαπεράσει το σακίδιό σου.
Όσοι δραστηριοπούνται στη φύση, προτρέπονται να επιλέγουν ρουχισμό σε έντονα και φωτεινά χρώματα που μπορούν να διακριθούν από απόσταση ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτή η επιλογή σου, μπορεί να οδηγήσει στον εύκολο άρα και έγκαιρο εντοπισμό σου σε περίπτωση που πιθανόν να χάσεις το δρόμο σου.
Ένα δεύτερο σετ ρουχισμού (εσώρουχα, κάλτσες, παπούτσια, φόρμες) που θα έχεις αφήσει στο πούλμαν ή το ξενοδοχείο, είναι μια σοφή κίνηση ειδικά από τη στιγμή που θα έχεις βραχεί κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σου.
Σε οποιαδήποτε δραστηριότητα και αν επιθυμείς να επιδοθείς στη φύση, οφείλεις πάντα να έχεις μαζί σου το προσωπικό σου φαρμακείο, ειδικά από τη στιγμή που λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή. Μικροτραυματισμοί, αμυχές, αδιαθεσία, είναι φυσικό να συμβούν στον οποιοδήποτε και οπουδήποτε. Επειδή όμως στο βουνό είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κάποιος φαρμακείο, συνίσταται ένα μίνι φαρμακείο να υπάρχει πάντα μέσα στο σακίδιο όλων.
Παρακάτω παραθέτουμε μια τυπική λίστα του απαραίτητου εξοπλισμού για μια πεζοπορία στο βουνό. Η λίστα αυτή δύναται να τροποποιείται αναλόγως των συνθηκών της δραστηριότητας, αλλά σε γενικές γραμμές είναι η συνιστώμενη για τις περισσότερες των περιπτώσεων:
1. Άνετα ρούχα (συνήθως φόρμες) με έντονα και φωτεινά χρώματα, που διευκολύνουν την κίνηση.
2. Ορειβατικά μποτάκια ή πολύ καλά αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο ή περπάτημα στο βουνό (trekking, trail running κλπ).
3. Άνετο σακίδιο πλάτης 45 λίτρων maximum χωρητικότητας για μια ημερήσια πεζοπορία.
4. Καπέλο, γυαλιά ηλίου, σφυρίχτρα, φακό και αντηλιακό, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.
5. Αντιανεμικό και αδιάβροχο μπουφάν, φούτερ ή φλις μπλουζάκι, μια μικρή πετσέτα.
6. Μίνι, ατομικό φαρμακείο.
7. Ένα δεύτερο σετ ρούχων που θα μείνει στο πούλμαν ή το ξενοδοχείο (εσώρουχα, 2 ζευγάρια κάλτσες, μπλούζα, παντελόνι ή φόρμα).
8. Παγούρι με νερό έως 1 λίτρο, σνακ, ξηρούς καρπούς ή οτιδήποτε "πρόχειρο" θεωρείτε ότι μπορεί να αναπληρώσει διατροφικά τις δυνάμεις σας.
9. Ορειβατικά μπατόν (προαιρετικά) για τη διευκόλυνση της κίνησης, ειδικά ενός αρχάριου.
Πολύς λόγος γίνεται κατά καιρούς από διάφορους "ειδικούς" των υπαίθριων δραστηριοτήτων και της πεζοπορίας για το ορειβατικό μποτάκι που επιβάλλεται να έχει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την πεζοπορία. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ένα τέτοιου είδους ορειβατικό μποτάκι είναι ίσως απαραίτητο τους χειμερινούς μήνες όπου η ιδιομορφία του εδάφους και η πιθανότητα μεγάλων ποσοτήτων νερού σε αρκετά σημεία, το καθιστά αναγκαίο. Όμως κατά τους υπόλοιπους 3 μήνες του έτους, ένα πολύ καλό αθλητικό παπούτσι γνωστών εταιρειών που εξειδικεύονται στην κατασκευή υποδημάτων για περπάτημα ή τρέξιμο στο βουνό, αφενός μεν μπορεί να είναι αρκετά πιο άνετο και πιο ελαφρύ αφετέρου διευκολύνει περισσότερο την κίνηση σε κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με το άθλημα της ορεινής πεζοπορίας.
Δεν είναι λοιπόν πανάκεια η αγορά ορειβατικού υποδήματος τύπου μποτάκι. Δεν μπορεί ένα αθλητικό παπούτσι εταιρειών που είναι κολοσσοί στο χώρο και εξοπλίζουν αθλητές απαιτήσεων που ασχολούνται με ορεινό μαραθώνιο, ορεινό τρέξιμο κλπ να θεωρείται ακατάλληλο από διάφορους "ειδικούς" για μια ορεινή πεζοπορία χαμηλών απαιτήσεων.
Όπως λοιπόν μπορείτε να διαπιστώσετε η λίστα αυτή περιέχει κυρίως εξοπλισμό που δεν είναι εξεζητημένα εξειδικευμένος και αποτελείται από πράγματα που είτε έχουμε ήδη οι περισσότεροι είτε μπορούμε να αποκτήσουμε έναντι λίγων χρημάτων.
Αντιγράψτε ή εκτυπώστε αυτή τη λίστα για να την έχετε πάντα υπόψη σας πριν τη συμμετοχή σας σε οποιαδήποτε πεζοπορία στη φύση και το βουνό.