fbpx

image

Ίσως κάποιους να ξενίζει η αναφορά στο τουριστικό γραφείο που καλείται να διοργανώσει μια εκδρομή και ειδικά έναν περίπατο ή μια πεζοπορία στο βουνό. Όλοι όσοι όμως ασχολούνται με δραστηριότητες στη φύση και ειδικά εκείνες που απαιτούν ταξίδι από την Αθήνα προς κάποιο ορεινό προορισμό, γνωρίζουν πολύ καλά ποιά είναι η σημασία και ο ρόλος του γραφείου που διοργανώνει μια τέτοια μεταφορά.
H επιχείρησή μας συνεργάζεται πάντα με νόμιμα τουριστικά γραφεία που εξειδικεύονται και αναλαμβάνουν υπεύθυνα τη διοργάνωση οργανωμένων πεζοπορικών εκδρομών για σωματεία, συλλόγους, γυμναστήρια, ξενοδοχεία, οργανωμένα group και επιχειρήσεις.
Το pezoporos.gr μέσω των πιστοποιημένων και έμπειρων στελεχών του συμβάλλει δραστικά στο σχεδιασμό της πεζοπορίας στο πεδίο και συμμετέχει με έμπειρους συνοδούς και πιστοποιημένα στελέχη.
Οι υπηρεσίες μας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέονται, να ταυτίζονται ή να θεωρούνται ότι εμπίμπτουν στο φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι διπλωματούχοι ξεναγοί. Το pezoporos.gr προσλαμβάνει ή αναλαμβάνει να συνεργαστεί με διπλωματούχους ξεναγούς όταν και αν αυτό απαιτηθεί.

Στο άρθρο αυτό θα αναφέρουμε τους λόγους για τους οποίους η επιλογή του κατάλληλου τουριστικού γραφείου για τη μεταφορά των εκδρομέων είναι πολύ σημαντική και γιατί πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια.

Το ζήτημα της ασφάλειας των επιβατών μπορεί να ακούγεται τετριμμένο ή αυτονόητο ως θέμα, πόσο γνωστοί όμως είναι οι παράγοντες που το επηρρεάζουν;
Είναι κοινά παραδεκτό ότι το πούλμαν, οφείλει να είναι σύγχρονο, καθαρό και άριστα συντηρημένο. Υπεύθυνο για τη συντήρησή του είναι προφανώς το γραφείο στο οποίο ανήκει, όμως σημαντικό ρόλο παίζει και ο οδηγός του. Αν ο οδηγός που το διαχειρίζεται είναι πάντα ο ίδιος, τότε αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να γνωρίζει άριστα τις ανάγκες του οχήματος και να τις προτείνει προς το γραφείο. Αν κάθε φορά είναι και διαφορετικός, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αγνοεί σημαντικές βλάβες που θα έπρεπε να επισημανθούν κατά την καθιερωμένη συντήρηση ή επισκευή του.
Όσο καλύτερα γνωρίζει το όχημα ο οδηγός, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ασφάλεια των επιβατών. Φανταστείτε μόνο να είστε καταπονημένος από τη δραστηριότητά σας στο βουνό και να πρέπει να επιστρέψετε στην αφετηρία σας μέσα σε ένα λεωφορείο που έχει χαλάσει για παράδειγμα ο κλιματισμός ή τα αμορτισέρ.

Όμως και ο ίδιος ο οδηγός αποτελεί σημαντικό παράγοντα, ίσως τον πιο σημαντικό, για την ασφάλεια του ταξιδιού. Πρέπει να τηρεί όλους του κανόνες σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και να διαθέτει εκείνη την πνευματική κατάσταση που θα του επιτρέψει να ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντά του για όσες ώρες προβλέπει ο νόμος να βρίσκεται επάνω στο τιμόνι του οχήματος. Εκτός από την εμπειρία του σε ανάλογες ταξιδιωτικές συνθήκες (ορεινά δίκτυα, πιθανότητα εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων κλπ), και η συμπεριφορά ή η διάθεσή του πιθανόν να επηρρεάσουν τους συμμετεχόντες θετικά ή αρνητικά. Η συνεργασία του με τους διοργανωτές μιας πεζοπορικής εκδρομής είναι πολύ σημαντική και έχει αντίκτυπο σε όλη τη διοργάνωση και σε κάθε στιγμή.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σταθούμε σε ένα ακόμη κριτήριο που θεωρείται σημαντικό και σχετίζεται με τον τύπο του πούλμαν που είναι κατάλληλο για πεζοπορικές εξορμήσεις στα πανέμορφα τοπία της χώρας μας. Τις περισσότερες φορές, πολύ μεγάλα και φαρδιά λεωφορεία, δυσκολεύονται να περάσουν από ορισμένα χωριά ή να κάνουν στροφή στα στενά και απότομα ορεινά οδικά δίκτυα. Για το λόγο αυτό, το τουριστικό γραφείο που θα επιλεγεί για μια τέτοια εξόρμηση, πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει ευέλικτα οχήματα που να μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιες διαδρομές.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή ενός τουριστικού γραφείου για τη διοργάνωση τέτοιου είδους δραστηριοτήτων στη φύση, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι για κάποιον που επιθυμεί να μεταχειριστεί τους συμμετέχοντες με σεβασμό, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά αξιόλογα γραφεία με εμπειρία, αξιόλογο στόλο οχημάτων και επαγγελματισμό και φυσικά τις ανάλογες οικονομικές απαιτήσεις. Μπροστά όμως στην ταξιδιωτική ασφάλεια και την αξιοπρεπή μεταχείριση, ελάχιστα ευρώ παράπανω στο κόστος του εισιτηρίου είναι ίσως το τελευταίο που θα έπρεπε να σας απασχολεί ως συμμετέχοντες σε τέτοιες εκδηλώσεις.