fbpx

Pezoporos.gr

Διοργάνωση πεζοποριών για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Πεζοπορικές εξορμήσεις στα ομορφότερα μονοπάτια της Ελλάδος. Πιστοποιημένοι-Πτυχιούχοι επαγγελματίες του Τουρισμού και του Αθλητισμού.

 

Πεζοπορία στους καταρράκτες της Ραπεντώσας (23-4-2023)

Προηγούμενες πεζοπορίες
Main Rapentosa
Ημερομηνία: 23 Απρίλιος 2023 09:30 - 12:00

Τόπος: Ραπεντώσα-Ροδόπολη Αττικής

 Αναλυτικές Πληροφορίες Πεζοπορίας

Προαπαιτούμενο επίπεδο συμμετοχής
(κάνε κλικ πάνω στη φωτογραφία για να δεις λεπτομέρειες για τη διαβάθμιση
πεζοπορικής εμπειρίας)

info
 

Πεζοπορούμε στους καταρράκτες της Ραπεντώσας στη Ροδόπολη Αττικής σε μια σύντομη, βατή και πολύ όμορφη διαδρομή.

Κυριακή 23 Απριλίου 2023
09:30 Συνάντηση έξω από την επιχείρηση farmamoo (υπάρχει πιο κάτω χάρτης google map), όπου καταφθάνουμε με δικά μας οχήματα.
Η πεζοπορία μας ξεκινά στις 10:00 χωρίς περαιτέρω αναμονή.

Τύπος Διαδρομής

Προαπαιτούμενο επίπεδο συμμετοχής:
Ενήλικες (έως 65 ετών) και έφηβοι 12-17 ετών.

"Δεν αθλούμαι καθόλου. Θεωρώ όμως ότι μπορώ να βαδίσω μια διαδρομή μέχρι 6 ή 7 χιλιόμετρα σε επίπεδο ή ελαφρώς κατηφορική κλίση σε βατό μονοπάτι ή δρόμο. Δεν διαθέτω ειδικό εξοπλισμό για πεζοπορία (μπατόν, ορειβατικό παπούτσι ή μποτακι, καλό αδιάβροχο, σακίδιο πεζοπορίας)."

Βαθμός Δυσκολίας : 1

- Γιατί βαθμός δυσκολίας 1
 Διότι πρόκειται για μια πολύ βατή πεζοπορική διαδρομή σε εύκολο έδαφος. 
  Εντούτοις η πεζοπορία μας δεν ενδείκνυται για άτομα χωρίς την στοιχειώδη φυσική κατάσταση ή άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, μυοσκελετικά και αρθρώσεων.

- Γιατί όχι βαθμός 1+
Διότι κατά τα άλλα πρόκειται για μια πολύ βατή και σύντομη διαδρομή που εξελίσσεται σε έδαφος χωρίς ιδιαιτερότητες.

Η διαδρομή μας έχει μήκος  6.5 χιλιόμετρα, είναι γραμμική μετ'επιστροφής (επιστρέφουμε δηλαδή πάλι από τον ίδιο δρόμο που πήγαμε), 
αρχικώς κατηφορική, έπειτα ελαφρώς ανηφορική, ξανά κατηφορική και επίπεδη και ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε δασικό δρόμο (κυρίως) και ένα μικρό τμήμα δασικού μονοπατιού μέχρι τους καταρράκτες.

Το μέγιστο υψόμετρο που θα πατήσουμε είναι 240 μ, ενώ το ελάχιστο είναι 187 μ από το επίπεδο της θαλάσσης.

Στη διαδρομή μας θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε από μακριά το φράγμα της Ραπεντώσας ενώ φυσικά στον τερματισμό μας θα απολαύσουμε τον περίφημο καταρράκτη ύψους 10 μέτρων με την όμορφη βάθρα (λιμνούλα) που σχηματίζει. Η υψομετρική διαφορά είναι μόνον 60 μέτρα και εκτείνεται σε μια απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου. Μιλάμε δηλαδή για μια πολύ ήπια ανηφόρα.

Δεν συστήνουμε το κολύμπι στον καταρράκτη ούτε και την συλλογή νερού από αυτόν για πόση. Οπότε όλοι πρέπει να έχουμε νερό μαζί μας.
Δείτε εδώ το γράφημα των υψομετρικών της διαδρομής μας:
Γράφημα Υψομετρικών

Η διάρκεια της πορείας μας αναμένεται να είναι με έναν μέτριο ρυθμό και τα διαλείμματα, περίπου 2 ώρες.
clock
Πρόγραμμα

Πρωινό ξύπνημα την Κυριακή και συνάντηση στις 09:30 στο σημείο εκκίνησης που είναι ο χώρος έξω από την επιχείρηση farmamoo στην Λεωφόρο Διονύσου στην κοιλάδα της Ντάρβιζα. Στη σελίδα αυτή παρακάτω υπάρχει διαδραστικός χάρτης google με το ακριβές σημείο συνάντησής μας.
Για την πρόσβαση στο farmamoo, ακολουθούμε το δρόμο Διονύσου - Νέας Μάκρης μέχρι τη διασταύρωση Αγίου Πέτρου. Προσπερνάμε τη διασταύρωση Αγίου Πέτρου και μετά από 3 χμ συναντάμε διασταύρωση αριστερά προς το farmamoo. Ο δρόμος περνάει μπροστά από το χώρο διαλογής απορριμάτων του Δήμου Μαραθώνα και μετά από 1,6Χμ συναντάμε τη φάρμα.
Εκεί θα αφήσουμε τα αυτοκίνητά μας και θα κατηφορίσουμε το χωματόδρομο προς το ρέμα.

Θα ξεκινήσουμε να περπατάμε στις 10:00 χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση.

Το αργότερο 12:00 η διαδρομή μας θα έχει ολοκληρωθεί.

Πληροφορίες Περιοχής

 
Δυο λόγια για την περιοχή.
Ο καταρράκτης του ρέματος της Ραπεντώσας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ραπεντώσας του δήμου Διονύσου, λίγο βορειότερα από το μεγάλο λατομείο των Μαρμάρων Διονύσου.
Το ρέμα της Ραπεντώσας που τον τροφοδοτεί ξεκινάει από εγκαταλελειμμένο λατομείο μαρμάρου, ψηλά στη βόρεια πλαγιά της Πεντέλης, περνάει κάτω από τη λεωφόρο Διονύσου - Νέας Μάκρης, μόλις 500μ μετά τα τελευταία σπίτια του Διονύσου, και ακολουθώντας βορειοανατολική κατεύθυνση περνάει χαμηλότερα από τη Ραπεντώσα και το ενεργό λατομείο των Μαρμάρων Διονύσου, για να καταλήξει στο φράγμα Ραπεντώσας, όπου και διακόπτεται η ροή του. Το φράγμα έχει μήκος 145μ και ύψος 39μ, και κατασκευάστηκε από την ΕΥΔΑΠ το 2004 με σκοπό να συγκεντρώνει τα νερά των τριών ρεμάτων (Ντάρδιζας, Βαθιάς Χούνης και Ραπεντώσας), αποτρέποντας έτσι τις πλημμύρες στο Μαραθώνα, όπου κατέληγαν μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Από το σημείο εκείνο, πριν τη κατασκευή του φράγματος, το ρέμα συνέχιζε την κατάβασή του μέχρι το Μαραθώνα, αρκετά ενισχυμένο την εποχή των βροχών, περνώντας δίπλα από τον Τύμβο και το μουσείο και αφού διέσχιζε αγροτικές εκτάσεις, τελικά γινόταν υπόγειο, για να καταλήξει στη θάλασσα. Φυσικά, σε περίπτωση μεγάλης βροχόπτωσης, το φράγμα διαθέτει ελεγχόμενη υπερχείλιση, που θα στείλει το επιπλέον νερό στην παλιά φυσική του ροή μέχρι τη θάλασσα.
Η περιοχή της Ραπεντώσας ήταν γενικά δασική, καλυμμένη με μεγάλο πευκοδάσος, το οποίο όμως κάηκε στην μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Γραμματικό και έφτασε μέχρι την Πεντέλη, τον Αύγουστο του 2009. Όμως, η ρεματιά μέσα στην οποία βρίσκεται ο καταρράκτης, διασώθηκε από την φωτιά και μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία όασης μέσα στο πολύβουο περιβάλλον του λεκανοπεδίου. Η περιοχή είναι ιδανική για όποιον επιθυμεί να περάσει ένα κυριακάτικο πρωινό μακριά από την πόλη.

equip

Εξοπλισμός

1. Άνετα ρούχα (συνήθως φόρμες ή σορτς) με έντονα και φωτεινά χρώματα, που διευκολύνουν την κίνηση.
2. Ορειβατικά μποτάκια ή πολύ καλά αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο ή περπάτημα στο βουνό (trekking).
3. Άνετο σακίδιο πλάτης 45 λίτρων maximum χωρητικότητας για μια ημερήσια πεζοπορία.
4. Καπέλο, γυαλιά ηλίου, σφυρίχτρα, φακό και αντηλιακό, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.
5. Αντιανεμικό και αδιάβροχο μπουφάν, φούτερ ή φλις μπλουζάκι, μια μικρή πετσέτα.
6. Μίνι, ατομικό φαρμακείο.
7. Ένα δεύτερο σετ ρούχων που θα μείνει στο αυτοκίνητό σας (εσώρουχα, 2 ζευγάρια κάλτσες, μπλούζα, παντελόνι ή φόρμα).
8. Παγούρι με νερό έως 1 λίτρο, σνακ, ξηρούς καρπούς ή οτιδήποτε "πρόχειρο" θεωρείτε ότι μπορεί να αναπληρώσει διατροφικά τις δυνάμεις σας.
9. Ορειβατικά μπατόν (προαιρετικά) για τη διευκόλυνση της κίνησης ατόμων που δεν είναι πολύ εξοικειωμένα με πεζοπορίες.

 

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος συμμετοχής
12 € / άτομο
-------
Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει:
Λειτουργικά έξοδα και αμοιβή των διοργανωτών της πεζοπορίας.
Ομαδικό φαρμακείο, χρήση εξοπλισμού, καθοδήγηση και εποπτεία.
 
Δεν περιλαμβάνει αξίες εισιτηρίων σε επισκέψιμα αξιοθέατα, καταφύγια ή το γεύμα σε ταβέρνα.

 

price

Κράτηση θέσης & Πληρωμή

Κάντε online την κράτησή σας σε αυτή τη σελίδα πατώντας πάνω δεξιά το πράσινο κουμπί. Αν το κουμπί είναι απενεργοποιημένο, σημαίνει ότι έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των κρατήσεων. Σε αυτή την περίπτωση στείλε μήνυμα στο info@pezoporos.gr με το όνομα, το επίθετο, το τηλέφωνό σου, τον αριθμό θέσεων που σε ενδιαφέρουν και τα ονόματα εκείνων που θα σε συνοδεύουν για να μπεις σε λίστα αναμονής.
Για να θεωρηθεί έγκυρη η κράτησή σας πρέπει να εξοφληθεί η αξία των υπηρεσιών μας εντός 3  ημερών από την ημερομηνία της κράτησης. Αν δεν αποστείλετε τα σχετικά αποδεικτικά κατάθεσης εντός των 3 αυτών ημερών, η κράτηση ακυρώνεται και ισχύει ξανά μόνο με την αποστολή του αποδεικτικού πληρωμής και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.
-------
Δικαίωμα πλήρους επιστροφής για ακυρώσεις μέχρι -  Μ.Παρασκευή 14 Απριλίου 2023, ώρα 20:00
Για ακυρώσεις μέχρι την ανωτέρω ώρα και ημέρα, επιστροφή όλου του ποσού που έχει καταβληθεί.
-------
Δικαίωμα επιστροφής του 50% της αξίας των καταβληθέντων για ακυρώσεις από :
Μ.Παρασκευή 14 Απριλίου 2023, μέχρι Παρασκευή 21 Απριλίου, ώρα 20:00
--------
Λήξη πληρωμών και δικαιώματος επιστροφών - Παρασκευή 21 Απριλίου 2023, ώρα 20:00
Σημείωση: Μετά την ανωτέρω ημέρα και ώρα, για ακυρώσεις που δεν οφείλονται σε απόφαση των διοργανωτών, δεν πραγματοποιούνται επιστροφές χρημάτων. Ακυρώσεις με απόφαση των διοργανωτών μετά την ανωτέρω ημερομηνία και ώρα συνεπάγονται επιστροφή της πλήρους αξίας των υπηρεσιών μας.

Οι ακυρώσεις κοινοποιούνται αποκλειστικά με mail στο info@pezoporos.gr για να θεωρηθούν έγκυρες.

Προσοχή:
Λεπτομέρειες της πληρωμής θα σταλούν με email ΜΟΝΟ σε όσους πραγματοποιήσουν εγγραφή στην πεζοπορία και κράτηση. Προϋπόθεση για την πληρωμή αποτελεί να έχετε πρώτα κάνει online κράτηση στην πεζοπορία.
Μετά την πληρωμή, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ αποστολή του αποδεικτικού της τράπεζας στο info@pezoporos.grΆλμπουμ Πεζοπορίας
 

 

Το σημείο της αφετηρίας μας στο Χάρτη


 

Ημερομηνία και ώρα συνάντησης στην αφετηρία


  • 23 Απρίλιος 2023 09:30 - 12:00

Διεθνείς - Εθνικές Πιστοποιήσεις και Πτυχία

 HATEOA  ΑΣΤΕΡ  TEFAA  logo  Acsm  RTI