fbpx

Pezoporos.gr

Διοργάνωση πεζοποριών για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Πεζοπορικές εξορμήσεις στα ομορφότερα μονοπάτια της Ελλάδος. Πιστοποιημένοι-Πτυχιούχοι επαγγελματίες του Τουρισμού και του Αθλητισμού.

 

Πεζοπορία στην Πεντέλη και τα παλιά λατομεία (19-2-2023)

Προηγούμενες πεζοπορίες
Main Πεντέλη Λατομεία
Ημερομηνία: 19 Φεβρουάριος 2023 09:30 - 13:00

Τόπος: Πεντέλη-Παλιά Λατομεία

 Αναλυτικές Πληροφορίες Πεζοπορίας

Προαπαιτούμενο επίπεδο συμμετοχής
(κάνε κλικ πάνω στη φωτογραφία για να δεις λεπτομέρειες για τη διαβάθμιση
πεζοπορικής εμπειρίας)

info
 

Πεζοπορούμε στην Πεντέλη, στην πιο κλασική και ομορφότερη διαδρομή του όρους
για να απολαύσουμε την Αττική από ψηλά αλλά και την Εύβοια.

Μια καταπληκτική κυκλική διαδρομή που ξεκινά και καταλήγει στο ίδιο σημείο στην Πεντέλη στους πρόποδες του βουνού.
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023
09:30 Συνάντηση στο σημείο εκκίνησης που αναγράφεται πιο κάτω (χάρτης google map), όπου καταφθάνουμε με δικά μας οχήματα.
Ξεκινάμε την πορεία μας 10:00 χωρίς περαιτέρω αναμονή.

Τύπος Διαδρομής

Προαπαιτούμενο επίπεδο συμμετοχής:
Ενήλικες (έως 65 ετών) και έφηβοι 12-17 ετών.

"Γυμνάζομαι περιστασιακά ή περπατώ μόνος ή με άλλες ομάδες και θεωρώ ότι μπορώ να βαδίσω μια απόσταση μέχρι 8-9 χιλιόμετρα με ήπιες ανηφόρες και κατηφόρες σε οποιοδήποτε έδαφος. Διαθέτω τον βασικό εξοπλισμό για πεζοπορία (μπατον, ορειβατικό παπούτσι ή μποτάκι, καλό αδιάβροχο, σακίδιο πεζοπορίας)"

Βαθμός Δυσκολίας : 1+

- Γιατί βαθμός δυσκολίας 1+
 Διότι πρόκειται για 6.72 χιλιόμετρα πεζοπορίας εκ των οποιών τα πρώτα 1.500 μέτρα αφορούν ανηφόρα σε στενό δασικό μονοπάτι. Δεν ενδείκνυται για άτομα που δεν περπατάνε γενικώς στη ζωή τους ή δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο βασικό εξοπλισμό. Απαιτείται μέτρια φυσική κατάσταση. Άτομα με καλή φυσική κατάσταση
(π.χ γυμναστήριο ή ερασιτέχνες αθλητές) χωρίς πεζοπορική εμπειρία, μπορούν άνετα να ακολουθήσουν την διαδρομή μας.
- Γιατί όχι βαθμός 2
Διότι κατά τα άλλα πρόκειται για μια βατή και ευχάριστη διαδρομή, με σηματοδοτημένα δασικά μονοπάτια, πλατύ δασικό δρόμο και άσφαλτο.

Η διαδρομή μας έχει μήκος  6.72 χιλιόμετρα, είναι κυκλική (επιστρέφουμε δηλαδή πάλι στην εκκίνησή μας), 
αρχικώς ανηφορική, έπειτα επίπεδη και κατηφορική και ξανά επίπεδη, και ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε δασικούς δρόμους, δασικά μονοπάτια (κυρίως) και άσφαλτο.
Το μέγιστο υψόμετρο που θα πατήσουμε είναι 712 μ, ενώ το ελάχιστο είναι 428 μ από το επίπεδο της θαλάσσης.

Στη διαδρομή μας θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε το λεκανοπέδιο της Αττικής από ψηλά ατενίζοντας τον ορίζοντα του λεκανοπεδίου και την Εύβοια, θα κινηθούμε κοντά στην κορυφή της Πεντέλης και σε ορισμένα σημεία θα συναντήσουμε πυκνή βλάστηση. Στη διαδρομή μας οι πηγές που θα συναντήσουμε πιθανότατα να μην έχουν νερό αυτήν την εποχή, για αυτό θα καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας.
Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε διαδοχικά το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, το ξωκλήσι του Αγίου Νικήτα, την εκκλησία του Αγίου Λουκά με τον υπέροχο περίβολο, την περιοχή Αλούλα των παλιών λατομείων με την καταπληκτική θέα στο λεκανοπέδιο, το υπαίθριο μουσείο μαρμάρου, τον σκαλισμένο χάρτη σε μάρμαρο καθώς και την υπαίθρια έκθεση (πάρκο) γλυπτών.

Στο βουνό η θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 5-6 βαθμούς
χαμηλότερη από τα πεδινά και οι άνεμοι εντονότεροι.

Η διάρκεια της πορείας μας αναμένεται να είναι με έναν μέτριο ρυθμό και τα διαλείμματα, περίπου 3 ώρες.
clock
Πρόγραμμα

Πρωινό ξύπνημα την Κυριακή και συνάντηση στις 09:30 στο σημείο εκκίνησης. Στη σελίδα αυτή παρακάτω υπάρχει διαδραστικός χάρτης google με το ακριβές σημείο συνάντησής μας και την διεύθυνση.
Θα ξεκινήσουμε στις 10:00 χωρίς καμία καθυστέρηση.

Το αργότερο 13:00 η διαδρομή μας θα έχει ολοκληρωθεί.

Πληροφορίες Περιοχής

 
Δυο λόγια για το όρος της Πεντέλης.

Το Πεντελικό όρος (Πεντέλη) είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Αττικής και η κορυφή του αγγίζει τα 1.109 μέτρα. Υψώνεται στην βορειοανατολική πλευρά της Αττικής και στην αρχαιότητα ονομαζόταν Βριλησσός. Το όρος έγινε διάσημο για τα περίφημα μάρμαρά του, υλικό προέλευσης του Παρθενώνα και άλλων σπουδαίων γλυπτικών έργων της κλασικής Αθήνας.
Στα δυτικά βρίσκεται το λεκανοπέδιο των Αθηνών, στα βορειοανατολικά απλώνεται η πεδιάδα του Μαραθώνα, στα νότια βρίσκεται η κοιλάδα της Μεσογαίας, ενώ στα ανατολικά οι πρόποδες του βουνού σβήνουν αργά στη θάλασσα και στον Κόλπο των Πεταλιών.
Η Πεντέλη διαφέρει γεωλογικά από τα υπόλοιπα ασβεστολιθικά βουνά της Αθήνας καθώς μεγάλα τμήματα του βουνού αποτελούνται από σχιστόλιθο και μάρμαρα, πετρώματα που κρατούν τα νερά της βροχής στην επιφάνεια με αποτέλεσμα την παρουσία πολλών πηγών αλλά και μικρών ρέματων. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το ρέμα του Χαλανδρίου, ο Βαλανάρης, η Βαθιά Χούνη, η ρεματιά της Ραπεντώσας και η ρεματιά του Κοκκιναρά.
Στην Πεντέλη φυτρώνουν ακόμα πάνω από 1.100 είδη φυτών. Το βουνό ήταν ξακουστό παλαιότερα για τα πυκνά του δάση που πλέον έχουν χαθεί ολοσχερώς. Η βλάστηση του βουνού περιλαμβάνει κυρίως πεύκα, πλατάνια, λεύκες, βελανιδιές, αγριοκυπαρίσσια, αγριοκουμαριές, κουμαριές, αγριελιές, μυρτιές, πικροδάφνες, σχίνα, ρείκια, σπάρτα, κ.ά, τα οποία πλέον εμφανίζονται διάσπαρτα, ενώ μόνο τα πουρνάρια δημιουργούν πιο συμπαγείς εκτάσεις. Στο βουνό έχει καταγραφεί ένα τοπικό ενδημικό είδος, το Verbascum pentelicum.
Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι περιορισμένη, με περίπου 80 είδη να έχουν παρατηρηθεί, καθώς οι συνεχείς πυρκαγιές έχουν διώξει πολλά πουλιά που άλλοτε ήταν κοινά στην περιοχή. Εν τούτοις στην Πεντέλη ζούνε ακόμα αρπακτικά, όπως φιδαετοί, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια και βραχοκιρκίνεζα, ενώ κατά την μετανάστευση εδώ καταφθάνουν στεπόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι και μαυροπετρίτες. Από τα νυχτόβια αρπακτικά εδώ χούνε μπούφοι, τυτούδες, χουχουριστές, κουκουβάγιες και γκιώνηδες.
Από τα αμφίβια ακόμα συναντάει κανείς φρύνους, βαλκανοβάτραχους και γραικοβάτραχους στα ρέματα του βουνού, ενώ πιο κοινοί είναι οι πρασινόφρυνοι. Από την ερπετοπανίδα ξεχωρίζει η παρουσια του λιακονιού, αλλά και ειδών, όπως η κρασπεδοχελώνα, η μεσογειακή χελώνα, το κονάκι, ο τυφλίτης, το σαμιαμίδι, η τρανόσαυρα, το σιλιβούτι, η τοιχογουστέρα, ο αβλέφαρος, ο έφιος, ο λαφιάτης, η δεντρογαλιά, ο σαπίτης, το νερόφιδο, η σαΐτα, το αγιόφιδο, το σπιτόφιδο και η οχιά. Από τα θηλαστικά στην Πεντέλη ζούνε ακόμα αλεπούδες και μάλιστα κάποιες από αυτές επισκέπτονται συχνά, μέσω των ρεμάτων, τις γύρω αστικές περιοχές. Άλλα είδη είναι τα πετροκούναβα, οι νυφίτσες, οι λαγοί και οι σκαντζόχοιροι, ενώ στα σπήλαια ζούνε και πολλές νυχτερίδες. Είναι αξιοσημείωτες οι αναφορές των παλαιών κατοίκων της Πεντέλης που λένε ότι λίγες δεκαετίες πριν στην περιοχή ζούσαν τσακάλια. Τέλος, είναι σημαντικό ότι στην σπηλιά  του Νταβέλη ζει ένα ενδημικό δολιχόπο, το είδος Dolichopoda petrochilosi.

Τα περίφημα λατομεία του όρους.
Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ακόμα ότι η Πεντέλη φημιζόταν για λευκό της μάρμαρο. Από το υλικό του μαρμάρου της έχουν φιλοτεχνηθεί διάσημα έργα της γλυπτικής όπως ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης. Και φυσικά ο ίδιος ο Παρθενώνας.
Στο βορινό κομμάτι του όρους στο οποίο και θα πεζοπορήσουμε, δεσπόζει το υπαίθριο μουσείο μαρμάρου στη θέση Αλούλα, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν το εγκαταλελειμμένο πια λατομείο. Η θέση φημολογείται ότι πήρε το όνομά της από κάποιον εργολάβο του λατομείου.
Μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο το λατομείο αγοράστηκε από την εταιρεία Λατομεία Μαρμάρου Διονύσου-Πεντέλης η οποία και τα λειτούργησε μέχρι το 1972. Ο σημερινός πρότυπος χώρος αρχιτεκτονικής τοπίου που απολαμβάνει ο πεζοπόρος επισκέπτης, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της εταιρείας όταν και αποφάσισε το 1994 να μετατρέψει τη θέση σε ανοιχτό μουσείο λατομικής τέχνης.
Φημισμένοι σύχρονοι γλύπτες, αρχιτέκτονες και Παριανοί λατόμοι, αναμόρφωσαν τον χώρο αναδεικνύνοτας τηην ιστορία του με αποκλειστική χρήση επιτόπιων υλικών.
Κατεβαίνοντας από το βουνό, εκεί όπου παλιά βρισκόταν ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός του Διονύσου, θα συναντήσουμε την υπαίθρια έκθεση ή αλλιώς πάρκο των γλυπτών.
Γνωστοί γλύπτες αποδέχθηκαν την πρόσκληση για το συμπόσιο γλυπτικής της Κοινότητας Διονύσου με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και αποτύπωσαν τις ιδέες τους σε όγκους μαρμάρου που κοσμούν τον υπαίθριο χώρο. Ανάμεσά τους θα απολαύσουμε τα «Μάτια του κόσμου» του Λουκά Λουκίδη, την «Αβάστακτη ελαφρότητα της σύγχρονης Ολυμπιακής ουσίας» του Ρόκου Κυριάκου, το γλυπτό «Πέντε Ηπειροι» του Χαρίλαου Κουτσούρη, την «Εκκίνηση» του Γιώργου Σταματόπουλου, τη «Νίκη» του Γιώργου Χουλιαρά, την «Ελληνορωμαϊκή πάλη» του Ανδρέα Λόλη, τον «Δισκοβόλο» του Τάκη Κοζόκου και τους «Δρομείς» του Θεόδωρου Παπαγιάννη.

equip

Εξοπλισμός

1. Άνετα ρούχα (συνήθως φόρμες ή σορτς) με έντονα και φωτεινά χρώματα, που διευκολύνουν την κίνηση.
2. Ορειβατικά μποτάκια ή πολύ καλά αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο ή περπάτημα στο βουνό (trekking).
3. Άνετο σακίδιο πλάτης 45 λίτρων maximum χωρητικότητας για μια ημερήσια πεζοπορία.
4. Καπέλο, γυαλιά ηλίου, σφυρίχτρα, φακό και αντηλιακό, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.
5. Αντιανεμικό και αδιάβροχο μπουφάν, φούτερ ή φλις μπλουζάκι, μια μικρή πετσέτα.
6. Μίνι, ατομικό φαρμακείο.
7. Ένα δεύτερο σετ ρούχων που θα μείνει στο αυτοκίνητό σας (εσώρουχα, 2 ζευγάρια κάλτσες, μπλούζα, παντελόνι ή φόρμα).
8. Παγούρι με νερό έως 1 λίτρο, σνακ, ξηρούς καρπούς ή οτιδήποτε "πρόχειρο" θεωρείτε ότι μπορεί να αναπληρώσει διατροφικά τις δυνάμεις σας.
9. Ορειβατικά μπατόν (προαιρετικά) για τη διευκόλυνση της κίνησης ατόμων που δεν είναι πολύ εξοικειωμένα με πεζοπορίες.

 

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος συμμετοχής
12 € / άτομο
-------
Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει:
Λειτουργικά έξοδα και αμοιβή των διοργανωτών της πεζοπορίας.
Ομαδικό φαρμακείο, χρήση εξοπλισμού, καθοδήγηση και εποπτεία.
 
Δεν περιλαμβάνει αξίες εισιτηρίων σε επισκέψιμα αξιοθέατα, καταφύγια ή το γεύμα σε ταβέρνα.

 

price

Κράτηση θέσης & Πληρωμή

Κάντε online την κράτησή σας σε αυτή τη σελίδα πατώντας πάνω δεξιά το πράσινο κουμπί. Αν το κουμπί είναι απενεργοποιημένο, σημαίνει ότι έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των κρατήσεων. Σε αυτή την περίπτωση στείλε μήνυμα στο info@pezoporos.gr με το όνομα, το επίθετο, το τηλέφωνό σου, τον αριθμό θέσεων που σε ενδιαφέρουν και τα ονόματα εκείνων που θα σε συνοδεύουν για να μπεις σε λίστα αναμονής.
Για να θεωρηθεί έγκυρη η κράτησή σας πρέπει να εξοφληθεί η αξία των υπηρεσιών μας εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της κράτησης. Αν δεν αποστείλετε τα σχετικά αποδεικτικά κατάθεσης εντός των 3 αυτών ημερών, η κράτηση ακυρώνεται και ισχύει ξανά μόνο με την αποστολή του αποδεικτικού πληρωμής και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.
-------
Δικαίωμα πλήρους επιστροφής για ακυρώσεις μέχρι -  Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 20:00
Για ακυρώσεις μέχρι την ανωτέρω ώρα και ημέρα, επιστροφή όλου του ποσού που έχει καταβληθεί.
-------
Δικαίωμα επιστροφής του 50% της αξίας των καταβληθέντων για ακυρώσεις από :
Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, μέχρι Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00
--------
Λήξη πληρωμών και δικαιώματος επιστροφών - Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 20:00
Σημείωση: Μετά την ανωτέρω ημέρα και ώρα, για ακυρώσεις που δεν οφείλονται σε απόφαση των διοργανωτών, δεν πραγματοποιούνται επιστροφές χρημάτων. Ακυρώσεις με απόφαση των διοργανωτών μετά την ανωτέρω ημερομηνία και ώρα συνεπάγονται επιστροφή της πλήρους αξίας των υπηρεσιών μας.

Οι ακυρώσεις κοινοποιούνται αποκλειστικά με mail στο info@pezoporos.gr για να θεωρηθούν έγκυρες.

Προσοχή:
Λεπτομέρειες της πληρωμής θα σταλούν με email ΜΟΝΟ σε όσους πραγματοποιήσουν εγγραφή στην πεζοπορία και κράτηση. Προϋπόθεση για την πληρωμή αποτελεί να έχετε πρώτα κάνει online κράτηση στην πεζοπορία.
Μετά την πληρωμή, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ αποστολή του αποδεικτικού της τράπεζας στο info@pezoporos.grΆλμπουμ Πεζοπορίας
 

 

Το σημείο της αφετηρίας μας στο Χάρτη


 

Ημερομηνία και ώρα συνάντησης στην αφετηρία


  • 19 Φεβρουάριος 2023 09:30 - 13:00

Διεθνείς - Εθνικές Πιστοποιήσεις και Πτυχία

 HATEOA  ΑΣΤΕΡ  TEFAA  logo  Acsm  RTI