fbpx

Pezoporos.gr

Διοργάνωση πεζοποριών για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Πεζοπορικές εξορμήσεις στα ομορφότερα μονοπάτια της Ελλάδος. Πιστοποιημένοι-Πτυχιούχοι επαγγελματίες του Τουρισμού και του Αθλητισμού.

 

Πεζοπορία στο Αισθητικό Πάρκο της Παύλιανης (23-10-2022)

Προηγούμενες πεζοπορίες
Main Pavliani
Ημερομηνία: 23 Οκτώβριος 2022 07:30 - 20:00

Τόπος: Αισθητικό πάρκο Παύλιανης-Φθιώτιδα-Οίτη

 Αναλυτικές Πληροφορίες Πεζοπορίας

 

Προαπαιτούμενο επίπεδο συμμετοχής
(κάνε κλικ πάνω στη φωτογραφία για να δεις λεπτομέρειες για τη διαβάθμιση
πεζοπορικής εμπειρίας)

info
 

Πεζοπορούμε στις πηγές του Ασωπού ποταμού, στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης (Αισθητικό πάρκο Παύλιανης).
Μια υπέροχη κυκλική διαδρομή που ξεκινά από το χωριό Παύλιανη,
στην είσοδο του Εθνικού δρυμού της Οίτης.


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022
07:30 Ησαπ Άνω Πατήσια, έξω από το Everest απέναντι από το σταθμό, αναχώρηση αυστηρώς στις 08:00

20:00 επιστροφή στον Ησαπ Άνω Πατήσια

 

Τύπος Διαδρομής

Προαπαιτούμενο επίπεδο συμμετοχής:

"Γυμνάζομαι περιστασιακά ή περπατώ μόνος ή με άλλες ομάδες και θεωρώ ότι μπορώ να βαδίσω μια απόσταση μέχρι 8-9 χιλιόμετρα με ήπιες ανηφόρες και κατηφόρες σε οποιαδήποτε έδαφος. Διαθέτω τον βασικό εξοπλισμό για πεζοπορία (μπατόν, ορειβατικό παπούτσι ή μποτάκι, καλό αδιάβροχο, σακίδιο πεζοπορίας)"

Βαθμός Δυσκολίας : 1+
- Γιατί βαθμός δυσκολίας 1+
α. Διότι προς το τέλος της διαδρομής μας και για 1.5 χιλιόμετρο περίπου η κατάβαση γίνεται σε στενό δασικό μονοπάτι με πέτρες.
Η πεζοπορία δεν ενδείκνυται για άτομα που δεν έχουν ξανακάνει πεζοπορία ή έχουν προβλήματα μυοσκελετικά και αρθρώσεων. Απαιτείται στοιχειώδης φυσική κατάσταση.
- Γιατί όχι βαθμός 2
Διότι εκτός του τμήματος της κατάβασης προς το τέλος της διαδρομής, δεν υπάρχει άλλη τεχνική δυσκολία.

Η διαδρομή μας έχει μήκος περίπου 6 χιλιόμετρα, είναι κυκλική (επιστρέφουμε δηλαδή πάλι στην εκκίνησή μας), 
 σχετικά ομαλή, μέσα σε πυκνό δάσος και ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε δασικά δρομάκια και μονοπάτια.
Το μέγιστο υψόμετρο που θα πατήσουμε είναι 1.210 μ, ενώ το ελάχιστο είναι 935 μ από το επίπεδο της θαλάσσης.

Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε και τον περίφημο Iron Throne από τη σειρά Game of thrones, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την Γκιώνα, την Οίτη και τις οροσειρές της Ρούμελης.


Ανάβαση θα κάνουμε μόνο για περίπου 4.5 χιλιόμετρα. Από αυτά, τα 3.5 km αφορούν ήπια κλίση και το 1 km λίγο πιο απότομη. Η κατάβαση γίνεται για 1.5 περίπου χιλιόμετρο από στενό δασικό δρομάκι.

Η διάρκεια της πορείας μας αναμένεται να είναι με έναν μέτριο ρυθμό και τα διαλείμματα, περίπου 3 ώρες.

clock
Πρόγραμμα

Πρωινό ξύπνημα την Κυριακή και συνάντηση στις 07:30 στον ηλεκτρικό σταθμό του ΗΣΑΠ στα Άνω Πατήσια.
Αναχωρούμε αυστηρώς στις 08:00. Βγαίνουμε Εθνική οδό και πηγαίνουμε προς Λαμία. Πιθανή σύντομη στάση για καφέ, πρωινό. Άμεση επιβίβαση.
Κατευθυνόμαστε προς το χωριό Παύλιανη Φθιώτιδος. Το χωριό είναι χτισμένο στα 1.040 μέτρα υψόμετρο και βρίσκεται στην είσοδο του Εθνικού δρυμού της Οίτης, ενός από τα μεγαλύτερα βουνά της Ρούμελης με υψόμετρο 2.152 μέτρα και σπάνια βλάστηση.
Μαζί με τη στάση για καφέ-πρωινό, σε περίπου 3 ώρες θα έχουμε φτάσει στον προορισμό μας.

Το χωριό χωρίζεται σε δύο οικισμούς, την Άνω Παύλιανη και την Κάτω Παύλιανη. Και οι δύο γειτονιές μαζί έχουν μόνιμο πληθυσμό περίπου 500 κατοίκων. Είναι πνιγμένες στα έλατα, τις καρυδιές, τις μηλιές και τις καστανιές. Ανάμεσα στη συνοικία της Κάτω Παύλιανης και την Άνω Παύλιανης, βρίσκονται  οι πηγές του Ασωπού, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό πάρκο, το Αισθητικό Πάρκο της Παύλιανης. Μέσα στο πάρκο αυτό θα περπατήσουμε  μια κυκλική διαδρομή για περίπου 6 km.

Το μουσείο της υδροκίνησης (όπου θα γνωρίσουμε πώς υφαίνονταν και πλένονταν τα ρούχα στις εποχές των προγόνων μας),
πανέμορφα γεφυράκια (και η περίφημη μουσική κρεμαστή γέφυρα), αιώρες πάνω από το ποτάμι, αστείες ταμπέλες, ξύλινες πρωτότυπες κατασκευές και έξυπνα παιχνίδια, νερόμυλοι, έλατα, μηλιές, πλατάνια, καστανιές, βελανιδιές και κρυστάλλινα νερά, είναι μερικά μόνο από όσα θα συναντήσουμε κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μας.

Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε και τον περίφημο Iron Throne από τη σειρά Game of thrones,ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την Γκιώνα, την Οίτη και τις οροσειρές της Ρούμελης.


Κατά την επιστροφή μας θα κάνουμε στάση στην παραλία των Καμένων Βούρλων και θα γευματίσουμε σε ταβέρνα της περιοχής. Ελεύθερος χρόνος για καφέ, γλυκό και βόλτα στην όμορφη παραλία.

Από εκεί θα επιστρέψουμε για Αθήνα. Θα είμαστε πίσω στο σταθμό ΗΣΑΠ περίπου στις 20:00 το βράδυ.

Πληροφορίες Περιοχής

H Οίτη

Η Οίτη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ρούμελης με υψόμετρο 2.152 μ. Διαθέτει πολύ πλούσια  βλάστηση, και εντυπωσιακά ποτάμια. Στα βόρεια και στα ανατολικά έχει πλαγιές απόκρημνες και δύσβατες με βαθιές χαράδρες και άγριο ανάγλυφο. Σε ψηλότερα επίπεδα το βουνό γίνεται εξαιρετικά ομαλό με καταπράσινα λιβάδια, μικρές λιμνούλες, καταβόθρες, καταρράκτες και χιλιάδες αγριολούλουδα. Ψηλά καλύπτεται από εκτεταμμένα δάση κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ χαμηλότερα συναντούμε πλατάνια, καστανιές, βελανιδιές, κέδρους, κουμαριές, αγριολωτούς, πουρνάρια, φράξους, σφενδάμια, γαύρους και άλλα 1250 είδη χλωρίδας μεγάλης οικολογικής αξίας. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο κάποια αγριόγιδα, μερικά ζαρκάδια, λίγα ελάφια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, λαγοί, σκιουράκια, ασβοί, κουνάβια κ.ά. Στη δυτική πλευρά της βρίσκεται ο ποταμός Ίναχος, ενώ στ’ ανατολικά οι ποταμοί Γοργοπόταμος και Ασωπός που καταλήγουν στον Σπερχειό. Στα νότια, η Οίτη βοηθάει με τα διάφορα ρέματα στον σχηματισμό του Μόρνου και της ομώνυμης λίμνης. Η Οίτη φημίζεται από την αρχαιότητα για τα φαρμακευτικά φυτά της, όπως είναι ο ελλέβορος (σκάρφη), το σπαθόχορτο κ.ά.

Παύλιανη:

Μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, η Παύλιανη Φθιώτιδας κρύβει δίπλα από τον κεντρικό δρόμο που σε οδηγεί στο χωριό, μαγικά μονοπάτια γεμάτα ψηλά έλατα και ποτάμια.

Τον χειμώνα το μέρος ντύνεται στα λευκά του χιονιού για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του. Την άνοιξη κυριαρχεί το πράσινο. Ακόμα και το καλοκαίρι όμως έχει να προσφέρει πολύ δροσιά εξαιτίας των τρεχούμενων νερών ενώ το φθινόπωρο οι ομίχλες, η πάχνη και τα κόκκινα φύλλα την μεταμορφώνουν σε ένα μέρος μυστηριακό. Η Παύλιανη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στην είσοδο του Eθνικού Δρυμού της Oίτης και δίπλα στην Πυρά του Hρακλέους, όπου κατά τη μυθολογία σε αυτή την τοποθεσία άναψε μεγάλη φωτιά ο Ηρακλής για να γλιτώσει από τον χιτώνα του Νέσσου, τον οποίο είχε δηλητηριάσει η Δηιάνειρα εν αγνοία της. Όλη η περιοχή βρίσκεται μέσα σε πυκνό ελατόδασος. Οι δυο συνοικίες, Άνω και Κάτω Παύλιανη έχουν μαζί έχουν μόνιμο πληθυσμό περίπου 500 κατοίκων.


Το αισθητικό πάρκο Παύλιανης:

Ένα μοναδικό στο είδος του θεματικό πάρκο στην Ελλάδα που είναι ενταγμένο στο πιλοτικό πρόγραμμα HabitatAgenda και αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών και εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους.
Βρίσκεται στις πηγές του Ασωπού ποταμού, ανάμεσα σε αιωνόβια δέντρα και γάργαρα νερά.
Αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογένειες και παιδιά καθώς οφείλει τη φήμη του στις πρωτότυπες κατασκευές για παιχνίδι και ξεκούραση και τις αστείες ταμπέλες του που μαγνητίζουν το βλέμμα του επισκέπτη.
Σε μια διαδρομή περίπου 50 λεπτών με τα πόδια από την είσοδο του πάρκου, συναντάμε τον πασίγνωστο Σιδερένιο Θρόνο, την ελληνική εκδοχή και πιστό αντίγραφο του Θρόνου του Game of Thrones, που βρίσκεται στα 1.260 μέτρα υψόμετρο και προσφέρει πανοραμική θέα του ελατοδάσους της Οίτης!
Φημολογείται ότι για την κατασκευή του, χρειάστηκαν 300 kg σίδερο, 250 kg σιδερένιες λάμες, 30 kg ξύλο, 10 kg μπογιές, 10 kg τσιμέντο και 800 ώρες δουλειάς! Αποτελούσε φιλοδοξία των νέων κυρίως της περιοχής και υλοποιήθηκε με την αμέριστη προσπάθεια όλων των κατοίκων του χωριού.

equip

Εξοπλισμός

1. Άνετα ρούχα (συνήθως φόρμες ή σορτς) με έντονα και φωτεινά χρώματα, που διευκολύνουν την κίνηση.
2. Ορειβατικά μποτάκια ή πολύ καλά αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο ή περπάτημα στο βουνό (trekking).
3. Άνετο σακίδιο πλάτης 45 λίτρων maximum χωρητικότητας για μια ημερήσια πεζοπορία.
4. Καπέλο, γυαλιά ηλίου, σφυρίχτρα, φακό και αντηλιακό, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.
5. Αντιανεμικό και αδιάβροχο μπουφάν, φούτερ ή φλις μπλουζάκι, μια μικρή πετσέτα.
6. Μίνι, ατομικό φαρμακείο.
7. Ένα δεύτερο σετ ρούχων που θα μείνει στο πούλμαν (εσώρουχα, 2 ζευγάρια κάλτσες, μπλούζα, παντελόνι ή φόρμα).
8. Παγούρι με νερό έως 1 λίτρο, σνακ, ξηρούς καρπούς ή οτιδήποτε "πρόχειρο" θεωρείτε ότι μπορεί να αναπληρώσει διατροφικά τις δυνάμεις σας.
9. Ορειβατικά μπατόν (προαιρετικά) για τη διευκόλυνση της κίνησης ατόμων που δεν είναι πολύ εξοικειωμένα με πεζοπορίες.

 

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος συμμετοχής
25 € / άτομο
20 € / το κάθε ανήλικο άτομο της οικογένειας (12-17 ετών)
-------
Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει:
Λειτουργικά έξοδα των διοργανωτών της πεζοπορίας
Λειτουργικά έξοδα του τουριστικού γραφείου (οδηγός, διόδια, καύσιμα, διοργάνωση)
Ομαδικό φαρμακείο
ΦΠΑ
Δεν περιλαμβάνει αξίες εισιτηρίων σε επισκέψιμα αξιοθέατα ή το γεύμα σε ταβέρνα.

 

 

price

Κράτηση θέσης & Πληρωμή

Κάντε online την κράτησή σας σε αυτή τη σελίδα πατώντας πάνω δεξιά το πράσινο κουμπί. Αν το κουμπί είναι απενεργοποιημένο, σημαίνει ότι έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των κρατήσεων. Σε αυτή την περίπτωση στείλτε μήνυμα στο info@pezoporos.gr με το όνομα, το επίθετο, το τηλέφωνό σου, τον αριθμό θέσεων που σε ενδιαφέρουν και τα ονόματα εκείνων που θα σε συνοδεύουν για να μπεις σε λίστα αναμονής.
Για να θεωρηθεί έγκυρη η κράτησή σας πρέπει να εξοφληθεί η αξία των υπηρεσιών μας εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της κράτησης. Αν δεν αποστείλετε τα σχετικά αποδεικτικά κατάθεσης εντός των 3 αυτών ημερών, η κράτηση ακυρώνεται και ισχύει ξανά μόνο με την αποστολή του αποδεικτικού πληρωμής και εφόσον υπάρχει διαθέσιμη θέση.
-------
Δικαίωμα πλήρους επιστροφής για ακυρώσεις μέχρι -  Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022, ώρα 20:00
Για ακυρώσεις μέχρι την ανωτέρω ώρα και ημέρα, επιστροφή όλου του ποσού που έχει καταβληθεί.
-------
Δικαίωμα επιστροφής του 50% της αξίας των καταβληθέντων για ακυρώσεις από :
Δευτέρα 17 Οκτωβρίου  2022, μέχρι Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ώρα 20:00
--------
Λήξη πληρωμών και δικαιώματος επιστροφών - Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, ώρα 20:00
Σημείωση: Μετά την ανωτέρω ημέρα και ώρα, για ακυρώσεις που δεν οφείλονται σε απόφαση των διοργανωτών, δεν πραγματοποιούνται επιστροφές χρημάτων. Ακυρώσεις με απόφαση των διοργανωτών μετά την ανωτέρω ημερομηνία και ώρα συνεπάγονται επιστροφή της πλήρους αξίας των υπηρεσιών μας.

Οι ακυρώσεις κοινοποιούνται αποκλειστικά με mail στο info@pezoporos.gr για να θεωρηθούν έγκυρες.

Προσοχή:
Λεπτομέρειες της πληρωμής θα σταλούν με email ΜΟΝΟ σε όσους πραγματοποιήσουν εγγραφή στην πεζοπορία και κράτηση. Προϋπόθεση για την πληρωμή αποτελεί να έχετε πρώτα κάνει online κράτηση στην πεζοπορία.
Μετά την πληρωμή, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ αποστολή του αποδεικτικού της τράπεζας στο info@pezoporos.gr ή με μήνυμα στο messenger της σελίδας στο facebook.Άλμπουμ Εκδρομής
 

 

Το σημείο της αφετηρίας μας στο Χάρτη


 

Ημερομηνία και ώρα συνάντησης στην αφετηρία


  • 23 Οκτώβριος 2022 07:30 - 20:00

Διεθνείς - Εθνικές Πιστοποιήσεις και Πτυχία

 HATEOA  ΑΣΤΕΡ  TEFAA  logo  Acsm  RTI