fbpx

Pezoporos.gr

Διοργάνωση πεζοποριών για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Πεζοπορικές εξορμήσεις στα ομορφότερα μονοπάτια της Ελλάδος. Πιστοποιημένοι-Πτυχιούχοι επαγγελματίες του Τουρισμού και του Αθλητισμού.

 

Πεζοπορία και river trekking στον Μανικιάτη ποταμό στην Εύβοια (19-6-2022)

Προηγούμενες πεζοπορίες
Main Μανικιάτης
Ημερομηνία: 19 Ιούνιος 2022 07:30 - 20:00

Τόπος: Περιοχή Μανίκια-Κεντρική Εύβοια

 Αναλυτικές Πληροφορίες Εκδρομής

 

Προαπαιτούμενο επίπεδο συμμετοχής
(κάνε κλικ πάνω στη φωτογραφία για να δεις λεπτομέρειες για τη διαβάθμιση
πεζοπορικής εμπειρίας)

info

Πεζοπορούμε στην Κεντρική Εύβοια και φθάνουμε μέχρι τον μυστικό καταρράκτη του Μανικιάτη ποταμού. Κολυμπάμε στη κρυστάλλινη φυσική λίμνη του (βάθρα) και έπειτα επισκεπτόμαστε την μαγευτική πηγή Κολέθρας και τον υπέροχο βιότοπό της στην περιοχή.

Μια σύντομη και βατή διαδρομή που ξεκινά λίγο έξω από το χωριό Μανίκια στην Κύμη Ευβοίας και καταλήγει στη φυσική λίμνη (βάθρα) του καταρράκτη. Θα συνδυαστεί με επίσκεψη στον σπάνιο βιότοπο της πηγής Κολέθρας και γεύμα-βόλτα στο λιμάνι της Κύμης.


Κυριακή 19 Ιουνίου 2022
07:30 Ησαπ Άνω Πατήσια, έξω από το Everest απέναντι από το σταθμό, αναχώρηση αυστηρώς στις 08:00

20:00 επιστροφή στον Ησαπ Άνω Πατήσια

 

Τύπος Διαδρομής

Προαπαιτούμενο επίπεδο συμμετοχής:

"Γυμνάζομαι περιστασιακά ή περπατώ μόνος ή με άλλες ομάδες και θεωρώ ότι μπορώ να βαδίσω μια απόσταση μέχρι 8-9 χιλιόμετρα με ήπιες ανηφόρες και κατηφόρες σε οποιαδήποτε έδαφος. Διαθέτω τον βασικό εξοπλισμό για πεζοπορία (μπατόν, ορειβατικό παπούτσι ή μποτάκι, καλό αδιάβροχο, σακίδιο πεζοπορίας)"

Βαθμός Δυσκολίας : 1+
- Γιατί βαθμός δυσκολίας 1+
α. Διότι η εξόρμησή μας περιλαμβάνει και river trekking (ποταμοδιάσχιση) μέσα στην κοίτη του ποταμού χωρίς ίσως να χρειαστεί να βραχούμε αφού η στάθμη του νερού για την εποχή θα είναι χαμηλά. Θα περπατάμε όμως πάνω σε βράχια και σημεία τα οποία χρήζουν προσοχής. Η πεζοπορία δεν ενδείκνυται για άτομα που δεν έχουν ξανακάνει πεζοπορία ή έχουν προβλήματα μυοσκελετικά και αρθρώσεων. Απαιτείται στοιχειώδης φυσική κατάσταση.
- Γιατί όχι βαθμός 2
Διότι εκτός του τμήματος εντός της κοίτης του ποταμού δεν υπάρχει άλλη τεχνική δυσκολία.

Η διαδρομή μας θα ξεκινήσει λίγο έξω από το χωριό Μανίκια στην Κεντρική Εύβοια, κοντά στην Κύμη. Θα κατευθυνθούμε από το οδόστρωμα προς το δασικό μονοπάτι (ήπια κατηφόρα 600 μέτρων).
Το μονοπάτι αυτό θα μας οδηγήσει στην κοίτη του ποταμού μετά από περίπου 1.5 χιλιόμετρο πολύ βατής διαδρομής. Έπειτα θα βαδίσουμε μέσα στην κοίτη του ποταμού (ανάμεσα σε βράχους, ποταμάκια και λιμνούλες) για περίπου ένα χιλιόμετρο ακόμα μέχρι να φτάσουμε στην βάθρα του καταρράκτη.
Μια εντυπωσιακή διαδρομή σπάνιου φυσικού κάλους η οποία ολοκληρώνεται
με το μαγευτικό τοπίο των κρυστάλλινων νερών της βάθρας, του ύψους 25 μέτρων, καταρράκτη του ποταμού.
Στη γαλάζια λίμνη που σχηματίζει ο καταρράκτης θα κάνουμε (προαιρετικά για κάποιους)
τις βουτιές μας στα παγωμένα νερά της.
Από τον ίδιο δρόμο θα επιστρέψουμε στο πούλμαν που θα μας περιμένει.
Το μέγιστο υψόμετρο που θα πατήσουμε είναι 244 μ, ενώ το ελάχιστο είναι 179 μ.
Συνολικά η πεζοπορική διαδρομή μας είναι 5 km πήγαινε έλα.
Η διάρκεια της πορείας μας αναμένεται να είναι με έναν μέτριο ρυθμό,τα διαλείμματα και το μπάνιο μας, περίπου 3 ώρες.


Θα μπούμε στο πούλμαν και έπειτα από περίπου 20 λεπτά θα συναντήσουμε τον σπάνιο βιότοπο της υπέροχης πηγής Κολέθρας η οποία υδροδοτεί όλη την περιοχή.
Η πηγή βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κονίστρες και Άγιο Βλάση, σε ύψος 125 μέτρων και αποτελεί αξιοθέατο σπάνιας ομορφιάς.
Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος του χωριού Άγιος Βλάσης, έχει δημιουργήσει έναν μικρό χώρο αναψυχής στον οποίο ακολουθώντας ένα μονοπάτι περίπου 300 μέτρων μπορούμε να περιηγηθούμε, κινούμενοι παράλληλα του χειμάρρου, ανάμεσα σε παλιά τεχνητά κανάλια, παλιούς νερόμυλους και μια πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
clock
Πρόγραμμα

Πρωινό ξύπνημα την Κυριακή και συνάντηση στις 07:30 στον ηλεκτρικό σταθμό του ΗΣΑΠ στα Άνω Πατήσια.
Αναχωρούμε αυστηρώς στις 08:00. Βγαίνουμε Εθνική οδό και πηγαίνουμε προς Εύβοια και Χαλκίδα. Συνεχίζουμε για Κεντρική Εύβοια και Κύμη. Πιθανή σύντομη στάση για καφέ, πρωινό. Άμεση επιβίβαση.
Κατευθυνόμαστε προς το χωριό Μανίκια Ευβοίας. Λίγο έξω από το χωριό θα ξεκινήσει η πεζοπορία μας.

Μαζί με τη στάση για καφέ-πρωινό, σε περίπου 2.5 ώρες θα έχουμε φτάσει στον προορισμό μας από Αθήνα.

Μετά το τέλος της πεζοπορίας μας θα επισκεφθούμε την μαγευτική πηγή Κολέθρα που βρίσκεται στην περιοχή. Έπειτα θα μεταβούμε στο λιμάνι της Κύμης, θα γευματίσουμε σε ταβέρνα και θα κάνουμε τις βόλτες μας στην παραλία του, κάτω από το γραφικό χωριό της Κύμης, του επονομαζόμενου και μπαλκονιού του Αιγαίου.

Από εκεί θα επιστρέψουμε για Αθήνα. Θα είμαστε πίσω στο σταθμό ΗΣΑΠ περίπου στις 20:30 το βράδυ.
Πληροφορίες Περιοχής

Ο Μανικιάτης ποταμός

Γνωστός από την αρχαιότητα ως Νέδων.
Ο Μανικιάτης είναι ένας μεγάλος σε μήκος ποταμός της Εύβοιας που στο διάβα του σχηματίζει πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα. Ο ποταμός, που ονομάζεται και Μανικιώτικο ρέμα, διασχίζει κάθετα την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κύμης. Πηγάζει από τους νότιους πρόποδες του Ξηροβουνίου και εμπλουτίζεται με νερά που κατεβαίνουν από το Μαυροβούνι. Η κατεύθυνση του είναι από τα δυτικά προς τα ανατολικά, το μήκος του φτάνει περίπου τα 25 χλμ. και εκβάλλει στο Αιγαίο στη μέση της παραλίας του Στομίου. Ο ποταμός ξεκινάει από το Μαγάρεμα στα βορειοδυτικά του χωριού Κάτω Σέτα και μετατρέπεται στο ρέμα Διπόταμο λίγο πριν το χωριό Μανίκια, απ’ όπου παίρνει και την ονομασία Μανικιάτης. Εκεί βρίσκεται η κύρια πηγή του ποταμού, η πηγή Ατσιτούς. Τα νερά από την πηγή της Ατσιτούς τροφοδοτούν τον ποταμό σχηματίζοντας στην περιοχή των Σκαπέτων έναν εντυπωσιακό καταρράκτη. Από εκεί ο Μανικιάτης κυλάει στους νότιους πρόποδες των Κοτυλαίων (Μαυροβούνι), περνάει μέσα από ένα μικρό φαράγγι μήκους 2 χλμ. και βγαίνει στο κάμπο, διασχίζοντας τα χωριά Νεοχώρι, Κοίλι, Μονόδρυο, Μεσονήσι και Οξύλιθο πριν καταλήξει στη θάλασσα. Κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι μεγάλες υψομετρικές διαφορές, οι πολλές δολίνες και καταβόθρες και οι κλειστές κοιλάδες. Ο Μανικιάτης παρουσιάζει σημαντικές ετήσιες διακυμάνσεις εξαιτίας των βροχοπτώσεων, ενώ κατά τη διάρκεια μεγάλων νεροποντών μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο ποτάμι. Σε όλο του το μήκος το ποτάμι δημιουργεί πολλά και διαφορετικά οικοσυστήματα, όπως πυκνά παρόχθια δάση, κάθετα βράχια, ήρεμους κάμπους με καλλιέργειες και όμορφες εκβολές με πλούσια βλάστηση.
Πηγή: https://www.naturagraeca.com

Πηγή Κολέθρας
Η Πηγή Κολέθρας βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κονίστρες και Άγιος Βλάσης, σε υψόμετρο 125 μέτρων.
Είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές στην Εύβοια και αξιοθέατο σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Η Πηγή Κολέθρα βρίσκεται στη ρίζα ενός επιβλητικού βράχου που μέσα του κρύβει ένα σπήλαιο, το οποίο συχνά προσελκύει σπηλαιοκαταδύτες, καθώς δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως μέχρι στιγμής. Έχει μέχρι στγμής εξερευνηθεί μήκος 1.5 km (και απομένει πολύ περισσότερο) κάτι το οποίο το καθιστά ήδη το πιο μακρύ φυσικό σιφόνι νερού στην Ελλάδα.
Η πηγή μαζεύει υπόγεια τα νερά του Μαυροβουνίου (τμήμα των Κοτυλαίων όρεων) που υψώνεται στα δυτικά της μέχρι τα 1.190 μέτρα και αποτελεί την ανατολική απόληξη της Δίρφυς. Η ποσότητα των νερών της αλλάζει εποχικά. Τον χειμώνα και την άνοιξη η πηγή δημιουργεί μια λίμνη και τα νερά της σχηματίζουν χείμαρρο, κυρίως μετά από σφοδρή νεροποντή, ενώ το φθινόπωρο και το καλοκαίρι, η στάθμη του νερού πέφτει αρκετά. Ο χείμαρρος εκβάλλει στον ποταμό Μανικιάτη.


equip

Εξοπλισμός

1. Άνετα ρούχα (συνήθως φόρμες ή σορτς) με έντονα και φωτεινά χρώματα, που διευκολύνουν την κίνηση.
2. Ορειβατικά μποτάκια ή πολύ καλά αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο ή περπάτημα στο βουνό (trekking). H επίπεδη (flat) σόλα παπουτσιού είναι απαγορευτική για τέτοιες δραστηριότητες.
3. Άνετο σακίδιο πλάτης (45 λίτρων μέγιστης χωρητικότητας) για μια ημερήσια πεζοπορία.
4. Καπέλο, γυαλιά ηλίου, σφυρίχτρα, φακό και αντηλιακό. Αυτά, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.
5. Αντιανεμικό και αδιάβροχο μπουφάν, φούτερ ή φλις μπλουζάκι, μια μικρή πετσέτα. Τον χειμώνα γάντια και σκουφάκι, προαιρετικά.
6. Μίνι, ατομικό φαρμακείο που να περιλαμβάνει πιθανή συνταγογραφούμενη αγωγή ή φάρμακα ευρείας χρήσης (δραμαμίνες, αναλγητικά κλπ)
7. Απαραιτήτως ένα δεύτερο σετ ρούχων που θα μείνει στο πούλμαν (εσώρουχα, 2 ζευγάρια κάλτσες, μπλούζα, παντελόνι ή φόρμα).
8. Παγούρι με νερό έως 1 λίτρο, σνακ, ξηρούς καρπούς ή οτιδήποτε "πρόχειρο" θεωρείτε ότι μπορεί να αναπληρώσει διατροφικά τις δυνάμεις σας.
9. Ορειβατικά μπατόν (προαιρετικά) για τη διευκόλυνση της κίνησης σε δύσβατα μονοπάτια.

Για τη συγκεκριμένη εξόρμηση απαιτείται οπωσδήποτε δεύτερο  στεγνό ζευγάρι παπούτσια καθώς και μαγιό-πετσέτα για όσους θελήσουν να κολυμπήσουν στη λίμνη του ποταμού.
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε η λίστα αυτή περιέχει κυρίως "εξοπλισμό" που δεν είναι εξειδικευμένος και αποτελείται από πράγματα που είτε έχουμε ήδη οι περισσότεροι είτε μπορούμε να αποκτήσουμε έναντι λίγων χρημάτων.

price

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος συμμετοχής
25 € / άτομο
20 € / το κάθε ανήλικο άτομο της οικογένειας (12-17 ετών)

-------
Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει:
Λειτουργικά έξοδα των διοργανωτών
Λειτουργικά έξοδα του πρακτορείου (οδηγός, διόδια, καύσιμα)
Ομαδικό φαρμακείο
ΦΠΑ
Δεν περιλαμβάνει αξίες εισιτηρίων σε επισκέψιμα αξιοθέατα ή το γεύμα σε ταβέρνα.

 

 

price

Κράτηση θέσης & Πληρωμή

Κάντε online την κράτησή σας σε αυτή τη σελίδα πατώντας πάνω δεξιά το πράσινο κουμπί. Αν το κουμπί είναι απενεργοποιημένο, σημαίνει ότι έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των κρατήσεων. Σε αυτή την περίπτωση στείλτε μήνυμα στο info@pezoporos.gr με το όνομα, το επίθετο, το τηλέφωνό σου, τον αριθμό θέσεων που σε ενδιαφέρουν και τα ονόματα εκείνων που θα σε συνοδεύουν για να μπεις σε λίστα αναμονής.
Για να θεωρηθεί έγκυρη η κράτησή σας πρέπει να εξοφληθεί η αξία του εισιτηρίου ή εισιτηρίων εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της κράτησης. Αν δεν αποστείλετε τα σχετικά αποδεικτικά κατάθεσης εντός των 3 αυτών ημερών, η κράτηση ακυρώνεται και ισχύει ξανά μόνο με την αποστολή του αποδεικτικού πληρωμής και εφόσον υπάρχει διαθέσιμη θέση.
-------
Δικαίωμα πλήρους επιστροφής για ακυρώσεις μέχρι -  Κυριακή 12 Ιουνίου 2022, ώρα 20:00
Για ακυρώσεις μέχρι την ανωτέρω ώρα και ημέρα, επιστροφή όλου του ποσού που έχει καταβληθεί.
-------
Δικαίωμα επιστροφής του 50% της αξίας των καταβληθέντων για ακυρώσεις από :
Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, μέχρι Πέμπτη 16 Ιουνίου, ώρα 20:00
--------
Λήξη πληρωμών και δικαιώματος επιστροφών - Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, ώρα 20:00
Σημείωση: Μετά την ανωτέρω ημέρα και ώρα, για ακυρώσεις που δεν οφείλονται σε απόφαση των διοργανωτών, δεν πραγματοποιούνται επιστροφές χρημάτων. Ακυρώσεις με απόφαση των διοργανωτών μετά την ανωτέρω ημερομηνία και ώρα συνεπάγονται επιστροφή της πλήρους αξίας των εισιτηρίων.

Οι ακυρώσεις κοινοποιούνται αποκλειστικά με mail στο info@pezoporos.gr για να θεωρηθούν έγκυρες.

Προσοχή:
Λεπτομέρειες της πληρωμής θα σταλούν με email ΜΟΝΟ σε όσους πραγματοποιήσουν εγγραφή στην εκδρομή και κράτηση. Προϋπόθεση για την πληρωμή αποτελεί να έχετε πρώτα κάνει online κράτηση στην εκδρομή.
Μετά την πληρωμή, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ αποστολή του αποδεικτικού της τράπεζας στο info@pezoporos.gr ή με μήνυμα στο messenger της σελίδας στο facebook.Άλμπουμ Εκδρομής
 

 

Το σημείο της αφετηρίας μας στο Χάρτη


 

Ημερομηνία και ώρα συνάντησης στην αφετηρία


  • 19 Ιούνιος 2022 07:30 - 20:00

Διεθνείς - Εθνικές Πιστοποιήσεις και Πτυχία

 HATEOA  ΑΣΤΕΡ  TEFAA  logo  Acsm  RTI