fbpx

Pezoporos.gr

Διοργάνωση πεζοποριών για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Πεζοπορικές εξορμήσεις στα ομορφότερα μονοπάτια της Ελλάδος. Πιστοποιημένοι-Πτυχιούχοι επαγγελματίες του Τουρισμού και του Αθλητισμού.

 

Πεζοπορία Σπήλαιο Λιμνών-Πλανητέρο.

Προηγούμενες πεζοπορίες
Spilaio Main2
Ημερομηνία: 10 Απρίλιος 2022 07:30 - 20:00

Τόπος: Πεζοπορία στον Χελμό από το Σπήλαιο Λιμνών έως το χωριό Πλανητέρο. Επίσκεψη στο σπήλαιο Λιμνών.

 Αναλυτικές Πληροφορίες Πεζοπορίας

 

Προαπαιτούμενο επίπεδο συμμετοχής
(κάνε κλικ πάνω στη φωτογραφία για να δεις λεπτομέρειες για τη διαβάθμιση
πεζοπορικής εμπειρίας)

 Slice1

Πεζοπορούμε στις νοτιοδυτικές παρυφές του Χελμού (Αροάνια Όρη).

Μια σύντομη και ευχάριστη διαδρομή που ξεκινά από την επίσκεψή μας
στο μοναδικό Σπήλαιο Λιμνών στο χωριό Καστριά Καλαβρύτων και καταλήγει στο υπέροχα γραφικό χωριό Πλανητέρο.


Κυριακή 10 Απριλίου 2022
07:30 Ησαπ Άνω Πατήσια, έξω από το Everest απέναντι από το σταθμό, αναχώρηση στις 08:00

20:00 επιστροφή στον Ησαπ Άνω Πατήσια

 

Τύπος Πεζοπορίας
Προαπαιτούμενο επίπεδο συμμετοχής:
"Δεν αθλούμαι καθόλου. Θεωρώ όμως ότι μπορώ να βαδίσω μια διαδρομή μέχρι 6 ή 7 χιλιόμετρα σε επίπεδο ή ελαφρώς κατηφορική κλίση σε βατό μονοπάτι ή δρόμο. Δεν διαθέτω ειδικό εξοπλισμό για πεζοπορία (μπατόν, ορειβατικό παπούτσι ή μποτακι, καλό αδιάβροχο, σακίδιο πεζοπορίας)".

Βαθμός Δυσκολίας : 1
- Γιατί βαθμός δυσκολίας 1
Διότι  η διαδρομή δεν παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και είναι αρκετά σύντομη και βατή για όλους. Ενδείκνυται για ανθρώπους που συμμετέχουν πρώτη φορά σε πεζοπορία αλλά έχουν την καταλληλότητα να περπατήσουν μέσα σε ένα φυσικό τοπίο.

Έχει μήκος περίπου 6.5 χιλιόμετρα, είναι κυρίως κατηφορική και ξεδιπλώνεται σε άσφαλτο, χωματόδρομους και δασικά δρομάκια με καλή βατότητα.
Το μέγιστο υψόμετρο που θα πατήσουμε είναι 863 μ στο Σπήλαιο, ενώ το ελάχιστο είναι 650 μ από το επίπεδο της θαλάσσης (στο χωριό Πλανητέρο).
Ανηφόρες συναντάμε για ελάχιστα μέτρα κατά τη διάρκεια της διαδρομής και είναι υψομετρικά αδιάφορες.

Η διάρκεια της πορείας μας αναμένεται να είναι με έναν μέτριο ρυθμό και τα διαλείμματα, περίπου 2 ώρες.

clock
Πρόγραμμα

Πρωινό ξύπνημα την Κυριακή και συνάντηση στις 07:30 στον ηλεκτρικό σταθμό του ΗΣΑΠ στα Άνω Πατήσια.
Αναχωρούμε αυστηρώς στις 08:00. Βγαίνουμε Εθνική οδό και πηγαίνουμε προς Κόρινθο και Λεβίδι. Πιθανή σύντομη στάση για καφέ, πρωινό. Άμεση επιβίβαση.
Κατευθυνόμαστε προς το χωριό Καστριά. Το χωριό Καστριά βρίσκεται 17 km μακριά από τα Καλάβρυτα. Εκεί κοντά βρίσκεται και το σπήλαιο Λιμνών.
Μαζί με τη στάση για καφέ-πρωινό, σε περίπου 3 ώρες θα έχουμε φτάσει στον προορισμό μας.

Για όσους το επιθυμούν, θα επισκεφθούμε το σπήλαιο των Λιμνών, σε μια ξενάγηση 30 λεπτών περίπου
(ανά 10 άτομα, υποχρεωτικά με τη χρήση μάσκας και μόνον με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Σπηλαίου).

Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής: 

  • ενηλίκων 9 ευρώ
  • παιδικά 4,5 ευρώ
  • ομαδικά 7 ευρώ ( άνω των 30 ατόμων ) 
  • φοιτητικά, πολυτέκνων, ανέργων, κατόχων κάρτας πολιτισμού 4,5 ευρώ
Το σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς του, έχει κάτι αποκλειστικά δικό του: τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες (εκτείνονται σε τρεις ορόφους), που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο! Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα. Περιλαμβάνει εγκατάσταση καλλιτεχνικού φωτισμού. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατ΄ ευθείαν στο δεύτερο όροφο. Οι διαστάσεις του τμήματος αυτού προκαλούν δέος, έκσταση και θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Στον κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου. Το τμήμα αυτό προορίζεται για βιοσπηλαιολογικό εργαστήριο διεθνούς προβολής.

Από το σημείο αυτό, το σπήλαιο Λιμνών δηλαδή, θα ξεκινήσει η πορεία μας, μέχρι το χωριό Πλανητέρο.
Κινούμενοι στις νοτιοδυτικές παρυφές του Χελμού, θα περάσουμε από σημεία με πανοραμική θέα της οροσειράς και φυσικά θα περπατήσουμε κοντά στον Αροάνιο ποταμό και θα φτάσουμε μέχρι τις πηγές του, στο Πλανητέρο.
Το χωριό αυτό βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων, μέσα σε ένα μοναδικό τοπίο που κυριαρχούν οι καρυδιές, τα πλατάνια και τα ορμητικά νερά. Χτισμένο γύρω από τις πηγές του Aροάνιου ποταμού, το χωριό αυτό είναι γεμάτο νερόμυλους και πέστροφες, σπέσιαλ μενού των τοπικών ταβερνών. Σε κάποια από τα τεράστια, παλιά πλατάνια η διάμετρος του κορμού φτάνει τα 4 μέτρα. Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός».
Θα γευματίσουμε σε παραδοσιακή ταβέρνα του χωριού (ακριβώς στις πηγές του ποταμού) που έχουν για σπεσιαλιτέ τους την πέστροφα.

Από εκεί θα επιστρέψουμε για Αθήνα. Θα είμαστε πίσω στο σταθμό ΗΣΑΠ περίπου στις 20:00 το βράδυ.

Πληροφορίες Περιοχής

Το σπήλαιο

Το σπήλαιο των Λιμνών είναι το μοναδικό στην Ευρώπη με ένα εξαιρετικό υπόγειο δίκτυο 13 λιμνών. Για το λόγο αυτό και κάθε χρόνο καταφέρνει να αποσπά μεγάλες διεθνείς διακρίσεις.
Το σπήλαιο των Λιμνών, που παλαιότερα ονομαζόταν Τρουπίσιο, βρίσκεται σε υψόμετρο 827 μέτρων και απέχει 17 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ. από την Κλειτορία.

Μυθολογία:
Σύμφωνα με τον μύθο, που παραδίδεται με πολλές παραλλαγές από τον Παυσανία, στα Αρκαδικά, τον Απολλόδωρο στη Βιβλιοθήκη και τον Βιτρούβιο, οι θυγατέρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, η Λυσίππη, η Ιφινόη και η Ιφιάνασσα, βρήκαν καταφύγιο σε μια σπηλιά στα Αροάνια, πάνω από τη Νώνακρι, όταν κατελήφθησαν από μανία, για τιμωρία, επειδή καυχήθηκαν ότι το παλάτι τους ήταν ωραιότερο από τον ναό της Ήρας, ή επειδή δεν σεβάστηκαν το Ξόανο της Θεάς.
Κατά μια άλλη εκδοχή οι Προιτίδες τιμωρήθηκαν, επειδή δεν έπαιρναν μέρος στις τελετές του Διονύσου.
Όπως παραδίδει ο Παυσανίας, ο Μεσσήνιος θεραπευτής και μάντης Μελάμπους, με απόκρυφες θυσίες και καθαρμούς έφερε τις κόρες του Προίτου κάτω, σε μια θέση που λεγόταν Λουσοί και ήταν στην αρχαιότητα ακμαία πόλη. Σήμερα είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Το σπήλαιο των Λιμνών φαίνεται ότι έχει πολλά στοιχεία, που θα συνηγορούσαν στη ταύτισή του με τη σπηλιά των Προιτίδων, άποψη που υποστηρίζουν ορισμένοι σύγχρονοι σχολιαστές των αρχαίων κειμένων και αρχαιολόγοι.
Όσο για τα νερά του σπηλαίου, υπάρχει η παράδοση που συνδέεται με τη μυθική διήγηση και κυρίως με τις μεταγενέστερες παραλλαγές της, ότι είναι ακατάλληλα για πλύσιμο και ότι προκαλούν αποστροφή για το κρασί.
Το σπήλαιο των Λιμνών συνεχίζει να  καλλιεργεί τη δική του μυθολογία μέχρι τις ημέρες μας, βασισμένη στα στοιχεία που προσφέρει η θέση του, τα μέχρι τώρα ευρήματα και η απαράμιλλη ομορφιά του.

Μορφολογία:
Λίμνες στο εσωτε­ρικό ενός σπηλαίου δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ούτε παγκόσμια ούτε για τον Ελλαδικό χώρο, όπου αποτελεί μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Είναι παλαιά κοίτη υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1980 μέτρα. Το συνολικό μήκος του σπηλαίου είναι περίπου 2 χλμ. και το σχήμα του οφιοειδές.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στον επίσημο ιστότοπο του Σπηλαίου:
https://www.kastriacave.gr/

Το Πλανητέρο

Ο Αροάνιος ή Ρουφιάς  είναι παραπόταμος του Λάδωνα, πηγάζει από τα Αροάνια ( τον Χελμό ) και διασχίζει την κοιλάδα της Κατσάνας. Στη διαδρομή του συναντιέται με τον χείμαρρο Κλείτορα, με τα ρέματα Λαγκάδα και Χαλίκι καθώς και το Βεσινέικο ποτάμι. Με τον αρχαιότερο πελοποννησιακό ποταμό, τον Λάδωνα, ενώνονται μετά από 10 χλμ. και χύνονται στην τεχνητή λίμνη της Δάφνης. Ο Αροάνιος συνοδεύεται από θρύλους και λαϊκές παραδόσεις σχετικά με την ιχθυοπανίδα του. Ο Παυσανίας μιλάει για τους «Φθεγγόμενους ιχθείς» του ποταμού, δηλαδή ψάρια που έβγαζαν φωνή πουλιού κατά το ηλιοβασίλεμα. Στα νερά του ζουν πέστροφες και χαμοσούρτες.

Σε υψόμετρο 650 μέτρα και χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το πανέμορφο πλατανόδασος των πηγών του Αροάνιου ποταμού, το Πλανητέρο είναι γνωστό για τους πολλούς νερόμυλους και τα ιχθυοτροφεία που διαθέτει.Το απίστευτο δάσος με τα υπεραινώβια πλατάνια, οι νεροτριβές, το διαρκές κελάρυσμα των νερών και οι πηγές του Αροάνιου ποταμού με τα νερά που αναβλύζουν μέσα από τα βράχια κάνουν το Πλανητέρο αγαπημένο προορισμό.
Το χωριό πήρε το όνομά του είτε από τα πολλά πλατάνια και τα νερά είτε από κάποιον φυγόδικο και φυγόποινο, που λεγόταν Πλανήτερος, και εγκαταστάθηκε πρώτος στο χωριό.
Το νερό ήταν η κινητήριος δύναμη για τους νερόμυλους της περιοχής που πλέον έχουν καταστραφεί. Υπάρχει όμως ένας που έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο και με ακριβώς τον ίδιο παλιό μηχανισμό. Κατασκευάστηκαν το 1860 μετά από συνεννόηση των κατοίκων οι οποίοι διευθέτησαν με τέτοιο τρόπο την υδροδότηση των κτημάτων τους ώστε το νερό να καταλήγει σε συγκεκριμένα αυλάκια που το οδηγούσαν στους μύλους. Στην περιοχή υπήρχαν 4 νερόμυλοι, 4 νεροτριβές και ψυγεία. Τα ψυγεία ήταν πέτρινοι θόλοι πάνω από τους οποίους περνούσε το νερό και στο εσωτερικό τους υπήρχε σταθερή θερμοκρασία 4-6 βαθμών και οι χωρικοί εκεί συντηρούσαν τυριά, λαχανικά και άλλα ευπαθή προϊόντα.

Πηγές:
https://www.kastriacave.gr/

equip

Εξοπλισμός

1. Άνετα ρούχα (συνήθως φόρμες ή σορτς) με έντονα και φωτεινά χρώματα, που διευκολύνουν την κίνηση.
2. Ορειβατικά μποτάκια ή πολύ καλά αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο ή περπάτημα στο βουνό (trekking). H επίπεδη (flat) σόλα παπουτσιού είναι απαγορευτική για τέτοιες δραστηριότητες.
3. Άνετο σακίδιο πλάτης (45 λίτρων μέγιστης χωρητικότητας) για μια ημερήσια πεζοπορία.
4. Καπέλο, γυαλιά ηλίου, σφυρίχτρα, φακό και αντηλιακό. Αυτά, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.
5. Αντιανεμικό και αδιάβροχο μπουφάν, φούτερ ή φλις μπλουζάκι, μια μικρή πετσέτα. Τον χειμώνα γάντια και σκουφάκι, προαιρετικά.
6. Μίνι, ατομικό φαρμακείο που να περιλαμβάνει πιθανή συνταγογραφούμενη αγωγή ή φάρμακα ευρείας χρήσης (δραμαμίνες, αναλγητικά κλπ)
7. Απαραιτήτως ένα δεύτερο σετ ρούχων που θα μείνει στο πούλμαν (εσώρουχα, 2 ζευγάρια κάλτσες, μπλούζα, παντελόνι ή φόρμα).
8. Παγούρι με νερό έως 1 λίτρο, σνακ, ξηρούς καρπούς ή οτιδήποτε "πρόχειρο" θεωρείτε ότι μπορεί να αναπληρώσει διατροφικά τις δυνάμεις σας.
9. Ορειβατικά μπατόν (προαιρετικά) για τη διευκόλυνση της κίνησης σε δύσβατα μονοπάτια.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε η λίστα αυτή περιέχει κυρίως "εξοπλισμό" που δεν είναι εξειδικευμένος και αποτελείται από πράγματα που είτε έχουμε ήδη οι περισσότεροι είτε μπορούμε να αποκτήσουμε έναντι λίγων χρημάτων.
price

Κόστος Συμμετοχής

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ, ισχύουν τα εξής:
Οι ταξιδιώτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς, εφόσον εκτελούν διαδρομές όπου το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας όπου έχουν την έδρα τους, επιδεικνύουν:
 α) πιστοποιητικό εμβολιασμού, β) πιστοποιητικό νόσησης
Οι ταξιδιώτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς, εφόσον εκτελούν διαδρομές όπου το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας που έχουν την έδρα τους, υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

* Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest)


Κόστος συμμετοχής
25 € / άτομο
20 € / το κάθε ανήλικο άτομο της οικογένειας (12-17 ετών)

-------
Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει:
Λειτουργικά έξοδα των διοργανωτών
Λειτουργικά έξοδα του πρακτορείου (οδηγός, διόδια, καύσιμα)
Ομαδικό φαρμακείο
ΦΠΑ
Δεν περιλαμβάνει αξίες εισιτηρίων σε επισκέψιμα αξιοθέατα ή το γεύμα σε ταβέρνα.

 

price

Κράτηση θέσης & Πληρωμή

Κάντε online την κράτησή σας σε αυτή τη σελίδα πατώντας πάνω δεξιά το πράσινο κουμπί. Αν το κουμπί είναι απενεργοποιημένο, σημαίνει ότι έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των κρατήσεων. Σε αυτή την περίπτωση στείλτε μήνυμα στο info@pezoporos.gr με το όνομα, το επίθετο, το τηλέφωνό σου, τον αριθμό θέσεων που σε ενδιαφέρουν και τα ονόματα εκείνων που θα σε συνοδεύουν για να μπεις σε λίστα αναμονής.
-------
Έναρξη πληρωμών - 1 Απριλίου 2022
Τηρείται αυστηρά η σειρά προτεραιότητας όπως καταγράφεται online στο σύστημα.
-------
Λήξη πληρωμών - 7 Απριλίου 2022
Σημείωση: Η κράτηση θα ακυρωθεί, εάν δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληρωμή σας μέχρι 8 Απριλίου το πρωί.
-------
Προθεσμία ακύρωσης με δικαίωμα επιστροφής χρημάτων - 7 Απριλίου 2022 , 20:00

Προσοχή:
Λεπτομέρειες της πληρωμής θα σταλούν με email σε όσους πραγματοποιήσουν εγγραφή στην εκδρομή και κράτηση. Προϋπόθεση για την πληρωμή αποτελεί να έχετε πρώτα κάνει online κράτηση στην εκδρομή.
Μετά την πληρωμή, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ αποστολή του αποδεικτικού της τράπεζας στο info@pezoporos.gr ή με μήνυμα στο messenger της σελίδας στο facebook.Άλμπουμ Εξόρμησης
 

 

Το σημείο της αφετηρίας μας στο Χάρτη


 

Ημερομηνία και ώρα συνάντησης στην αφετηρία


  • 10 Απρίλιος 2022 07:30 - 20:00

Διεθνείς - Εθνικές Πιστοποιήσεις και Πτυχία

 HATEOA  ΑΣΤΕΡ  TEFAA  logo  Acsm  RTI