fbpx

Pezoporos.gr

Διοργάνωση πεζοποριών για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Πεζοπορικές εξορμήσεις στα ομορφότερα μονοπάτια της Ελλάδος. Πιστοποιημένοι-Πτυχιούχοι επαγγελματίες του Τουρισμού και του Αθλητισμού.

 

Πεζοπορία στην Πεντέλη -Επίσκεψη στην Μονή Αγίου Παντελεήμονα (26-3-2023)

Προηγούμενες πεζοπορίες
Main Πεντέλη Άγιος
Ημερομηνία: 26 Μάρτιος 2023 09:30 - 12:30

Τόπος: Πεντέλη-Άγιος Παντελεήμονας

 Αναλυτικές Πληροφορίες Πεζοπορίας

Προαπαιτούμενο επίπεδο συμμετοχής
(κάνε κλικ πάνω στη φωτογραφία για να δεις λεπτομέρειες για τη διαβάθμιση
πεζοπορικής εμπειρίας)

info
 

Πεζοπορούμε στην Πεντέλη, σε μια υπέροχη, κυκλική, σύντομη και βατή διαδρομή.
Θα προηγηθεί επίσκεψη στην επιβλητική Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος Κοκκιναρά Πεντέλης.
Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
09:30 Συνάντηση στον χώρο στάθμευσης έξω από την Ιερά Μονή (χάρτης google map), όπου καταφθάνουμε με δικά μας οχήματα. Επίσκεψη στην Ιερά Μονή.
Έπειτα ξεκινάμε την πεζοπορία μας 10:30 χωρίς περαιτέρω αναμονή.

Τύπος Διαδρομής

Προαπαιτούμενο επίπεδο συμμετοχής:
Ενήλικες (έως 65 ετών) και έφηβοι 12-17 ετών.

"Δεν αθλούμαι καθόλου. Θεωρώ όμως ότι μπορώ να βαδίσω μια διαδρομή μέχρι 6 ή 7 χιλιόμετρα σε επίπεδο ή ελαφρώς κατηφορική κλίση σε βατό μονοπάτι ή δρόμο. Δεν διαθέτω ειδικό εξοπλισμό για πεζοπορία (μπατόν, ορειβατικό παπούτσι ή μποτακι, καλό αδιάβροχο, σακίδιο πεζοπορίας)."

Βαθμός Δυσκολίας : 1

- Γιατί βαθμός δυσκολίας 1
 Διότι πρόκειται για μια πολύ βατή πεζοπορική διαδρομή σε εύκολο έδαφος. Εντούτοις ξεκινά με 1 χιλιόμετρο ανηφόρας για να καλυφθούν τα 154 μέτρα της υψομετρικής διαφοράς. Για το λόγο αυτό και μόνον, η πεζοπορία μας δεν ενδείκνυται για άτομα χωρίς την στοιχειώδη φυσική κατάσταση ή άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, μυοσκελετικά και αρθρώσεων.

- Γιατί όχι βαθμός 1+
Διότι κατά τα άλλα πρόκειται για μια πολύ βατή και σύντομη διαδρομή που εξελίσσεται σε έδαφος χωρίς ιδιαιτερότητες.

Η διαδρομή μας έχει μήκος  5 χιλιόμετρα, είναι κυκλική (επιστρέφουμε δηλαδή πάλι στην εκκίνησή μας), 
αρχικώς ανηφορική, έπειτα κατηφορική και επίπεδη, και ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε τσιμεντένιο οδόστρωμα, δασικούς δρόμους (κυρίως) και ένα μικρό τμήμα δασικού μονοπατιού. Κινούμαστε στην βορειοανατολική πλευρά της Πεντέλης.
Το μέγιστο υψόμετρο που θα πατήσουμε είναι 850 μ, ενώ το ελάχιστο είναι 690 μ από το επίπεδο της θαλάσσης.

Στη διαδρομή μας θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε το λεκανοπέδιο της Αττικής από ψηλά ατενίζοντας τον ορίζοντα του λεκανοπεδίου (βόρεια προάστεια και ανατολική Αττική) και την Εύβοια, ενώ πολύ καθαρά θα μπορέσουμε να δούμε τη λίμνη του Μαραθώνα και τις γύρω περιοχές. Στη διαδρομή μας δεν θα βρούμε νερό (εκτός από την Μονή) για αυτό καλό είναι να έχουμε μαζί μας.

Στο βουνό η θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 5-6 βαθμούς
χαμηλότερη από τα πεδινά και οι άνεμοι εντονότεροι.
Δείτε εδώ το γράφημα των υψομετρικών της διαδρομής μας:
Γράφημα Υψομετρικών

Η διάρκεια της πορείας μας αναμένεται να είναι με έναν μέτριο ρυθμό και τα διαλείμματα, περίπου 1.5 ώρα.
clock
Πρόγραμμα

Πρωινό ξύπνημα την Κυριακή και συνάντηση στις 09:30 στο σημείο εκκίνησης που είναι η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Κοκκιναρά Πεντέλης. Στη σελίδα αυτή παρακάτω υπάρχει διαδραστικός χάρτης google με το ακριβές σημείο συνάντησής μας.
Θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή και έπειτα θα ξεκινήσει η πεζοπορία μας.
Θα ξεκινήσουμε να περπατάμε στις 10:30 χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση.

Το αργότερο 12:30 η διαδρομή μας θα έχει ολοκληρωθεί.

Πληροφορίες Περιοχής

 
Δυο λόγια για το όρος της Πεντέλης.

Το Πεντελικό όρος (Πεντέλη) είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Αττικής και η κορυφή του αγγίζει τα 1.109 μέτρα. Υψώνεται στην βορειοανατολική πλευρά της Αττικής και στην αρχαιότητα ονομαζόταν Βριλησσός. Το όρος έγινε διάσημο για τα περίφημα μάρμαρά του, υλικό προέλευσης του Παρθενώνα και άλλων σπουδαίων γλυπτικών έργων της κλασικής Αθήνας.
Στα δυτικά βρίσκεται το λεκανοπέδιο των Αθηνών, στα βορειοανατολικά απλώνεται η πεδιάδα του Μαραθώνα, στα νότια βρίσκεται η κοιλάδα της Μεσογαίας, ενώ στα ανατολικά οι πρόποδες του βουνού σβήνουν αργά στη θάλασσα και στον Κόλπο των Πεταλιών.
Η Πεντέλη διαφέρει γεωλογικά από τα υπόλοιπα ασβεστολιθικά βουνά της Αθήνας καθώς μεγάλα τμήματα του βουνού αποτελούνται από σχιστόλιθο και μάρμαρα, πετρώματα που κρατούν τα νερά της βροχής στην επιφάνεια με αποτέλεσμα την παρουσία πολλών πηγών αλλά και μικρών ρέματων. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το ρέμα του Χαλανδρίου, ο Βαλανάρης, η Βαθιά Χούνη, η ρεματιά της Ραπεντώσας και η ρεματιά του Κοκκιναρά.
Στην Πεντέλη φυτρώνουν ακόμα πάνω από 1.100 είδη φυτών. Το βουνό ήταν ξακουστό παλαιότερα για τα πυκνά του δάση που πλέον έχουν χαθεί ολοσχερώς. Η βλάστηση του βουνού περιλαμβάνει κυρίως πεύκα, πλατάνια, λεύκες, βελανιδιές, αγριοκυπαρίσσια, αγριοκουμαριές, κουμαριές, αγριελιές, μυρτιές, πικροδάφνες, σχίνα, ρείκια, σπάρτα, κ.ά, τα οποία πλέον εμφανίζονται διάσπαρτα, ενώ μόνο τα πουρνάρια δημιουργούν πιο συμπαγείς εκτάσεις. Στο βουνό έχει καταγραφεί ένα τοπικό ενδημικό είδος, το Verbascum pentelicum.
Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι περιορισμένη, με περίπου 80 είδη να έχουν παρατηρηθεί, καθώς οι συνεχείς πυρκαγιές έχουν διώξει πολλά πουλιά που άλλοτε ήταν κοινά στην περιοχή. Εν τούτοις στην Πεντέλη ζούνε ακόμα αρπακτικά, όπως φιδαετοί, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια και βραχοκιρκίνεζα, ενώ κατά την μετανάστευση εδώ καταφθάνουν στεπόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι και μαυροπετρίτες. Από τα νυχτόβια αρπακτικά εδώ χούνε μπούφοι, τυτούδες, χουχουριστές, κουκουβάγιες και γκιώνηδες.
Από τα αμφίβια ακόμα συναντάει κανείς φρύνους, βαλκανοβάτραχους και γραικοβάτραχους στα ρέματα του βουνού, ενώ πιο κοινοί είναι οι πρασινόφρυνοι. Από την ερπετοπανίδα ξεχωρίζει η παρουσια του λιακονιού, αλλά και ειδών, όπως η κρασπεδοχελώνα, η μεσογειακή χελώνα, το κονάκι, ο τυφλίτης, το σαμιαμίδι, η τρανόσαυρα, το σιλιβούτι, η τοιχογουστέρα, ο αβλέφαρος, ο έφιος, ο λαφιάτης, η δεντρογαλιά, ο σαπίτης, το νερόφιδο, η σαΐτα, το αγιόφιδο, το σπιτόφιδο και η οχιά. Από τα θηλαστικά στην Πεντέλη ζούνε ακόμα αλεπούδες και μάλιστα κάποιες από αυτές επισκέπτονται συχνά, μέσω των ρεμάτων, τις γύρω αστικές περιοχές. Άλλα είδη είναι τα πετροκούναβα, οι νυφίτσες, οι λαγοί και οι σκαντζόχοιροι, ενώ στα σπήλαια ζούνε και πολλές νυχτερίδες. Είναι αξιοσημείωτες οι αναφορές των παλαιών κατοίκων της Πεντέλης που λένε ότι λίγες δεκαετίες πριν στην περιοχή ζούσαν τσακάλια. Τέλος, είναι σημαντικό ότι στην σπηλιά  του Νταβέλη ζει ένα ενδημικό δολιχόπο, το είδος Dolichopoda petrochilosi.

Η ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Κοκκιναρά Πεντέλης

Η Ιερά Μονή του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος βρίσκεται στα βόρεια όρια του κτήματος της παλαιφάτου και ιστορικής Ιεράς Μονής των Ασωμάτων, της ονομαζομένης Πετράκη.
Βρίσκετε στην περιοχή Κοκκιναρά του Πεντελικού όρους, λίγο πιο κάτω από την κορυφή Άγιος Παντελεήμων (870μ.).

Αυτό το κτήμα (εξ 6.000 στρεμ. τότε), όπως φαίνεται και στον Μέγα Κώδικα της Κυριάρχου Ιεράς Μονής με ημερομηνία 29 Μαρτίου 1837 αγοράσθηκε (όπως και ολόκληρη η περιουσία της και όχι από δωρεές) από τους τότε ενασκουμένους σʼ αυτήν προς ωφέλεια και ανακούφισή της, αφού μετά την ένοπλο και ένδοξο Επανάσταση του Γένους κατά το 1821 η Ιερά Μονή απογυμνώθηκε των πολλών κτημάτων της, τα οποία δώρησε στο νεοσύστατο τότε Κράτος μας καθώς επίσης και σε πολλούς οργανισμούς του, ώστε να δημιουργηθούν μία σειρά από κοινοφελή έργα.
Σε εκτάσεις της Μονής κτίσθηκαν τα Νοσοκομεία Αρεταίειο, Ευαγγελισμός, Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., Παίδων κ.ά., η Ακαδημία, η Εθνική Βιβλιοθήκη, τα Αλση Συγγρού και Παγκρατίου, Δημοτικά Σχολεία και Πλατείες σε διάφορες περιοχές, το Πτωχοκομείο της Ελεήμονος Εταιρείας, η Μαράσλειος, η Γεννάδειος κ.ά. σημαντικά κτίρια της πρωτεύουσας.
Στο κτήμα λοιπόν του Κοκκιναρά υπήρχε ναΐσκος επʼ ονόματι του Αγίου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος καθώς επίσης και κάποια κελλιά, που χρησιμοποιούνταν από τους κατά καιρούς επισκεπτομένους το Ιερό Μετόχιο πατέρες.
equip

Εξοπλισμός

1. Άνετα ρούχα (συνήθως φόρμες ή σορτς) με έντονα και φωτεινά χρώματα, που διευκολύνουν την κίνηση.
2. Ορειβατικά μποτάκια ή πολύ καλά αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο ή περπάτημα στο βουνό (trekking).
3. Άνετο σακίδιο πλάτης 45 λίτρων maximum χωρητικότητας για μια ημερήσια πεζοπορία.
4. Καπέλο, γυαλιά ηλίου, σφυρίχτρα, φακό και αντηλιακό, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.
5. Αντιανεμικό και αδιάβροχο μπουφάν, φούτερ ή φλις μπλουζάκι, μια μικρή πετσέτα.
6. Μίνι, ατομικό φαρμακείο.
7. Ένα δεύτερο σετ ρούχων που θα μείνει στο αυτοκίνητό σας (εσώρουχα, 2 ζευγάρια κάλτσες, μπλούζα, παντελόνι ή φόρμα).
8. Παγούρι με νερό έως 1 λίτρο, σνακ, ξηρούς καρπούς ή οτιδήποτε "πρόχειρο" θεωρείτε ότι μπορεί να αναπληρώσει διατροφικά τις δυνάμεις σας.
9. Ορειβατικά μπατόν (προαιρετικά) για τη διευκόλυνση της κίνησης ατόμων που δεν είναι πολύ εξοικειωμένα με πεζοπορίες.

 

Κόστος Συμμετοχής

Κόστος συμμετοχής
12 € / άτομο
-------
Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει:
Λειτουργικά έξοδα και αμοιβή των διοργανωτών της πεζοπορίας.
Ομαδικό φαρμακείο, χρήση εξοπλισμού, καθοδήγηση και εποπτεία.
 
Δεν περιλαμβάνει αξίες εισιτηρίων σε επισκέψιμα αξιοθέατα, καταφύγια ή το γεύμα σε ταβέρνα.

 

price

Κράτηση θέσης & Πληρωμή

Κάντε online την κράτησή σας σε αυτή τη σελίδα πατώντας πάνω δεξιά το πράσινο κουμπί. Αν το κουμπί είναι απενεργοποιημένο, σημαίνει ότι έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των κρατήσεων. Σε αυτή την περίπτωση στείλε μήνυμα στο info@pezoporos.gr με το όνομα, το επίθετο, το τηλέφωνό σου, τον αριθμό θέσεων που σε ενδιαφέρουν και τα ονόματα εκείνων που θα σε συνοδεύουν για να μπεις σε λίστα αναμονής.
Για να θεωρηθεί έγκυρη η κράτησή σας πρέπει να εξοφληθεί η αξία των υπηρεσιών μας εντός 3  ημερών από την ημερομηνία της κράτησης. Αν δεν αποστείλετε τα σχετικά αποδεικτικά κατάθεσης εντός των 3 αυτών ημερών, η κράτηση ακυρώνεται και ισχύει ξανά μόνο με την αποστολή του αποδεικτικού πληρωμής και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.
-------
Δικαίωμα πλήρους επιστροφής για ακυρώσεις μέχρι -  Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, ώρα 20:00
Για ακυρώσεις μέχρι την ανωτέρω ώρα και ημέρα, επιστροφή όλου του ποσού που έχει καταβληθεί.
-------
Δικαίωμα επιστροφής του 50% της αξίας των καταβληθέντων για ακυρώσεις από :
Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, μέχρι Παρασκευή 24 Μαρτίου, ώρα 20:00
--------
Λήξη πληρωμών και δικαιώματος επιστροφών - Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 20:00
Σημείωση: Μετά την ανωτέρω ημέρα και ώρα, για ακυρώσεις που δεν οφείλονται σε απόφαση των διοργανωτών, δεν πραγματοποιούνται επιστροφές χρημάτων. Ακυρώσεις με απόφαση των διοργανωτών μετά την ανωτέρω ημερομηνία και ώρα συνεπάγονται επιστροφή της πλήρους αξίας των υπηρεσιών μας.

Οι ακυρώσεις κοινοποιούνται αποκλειστικά με mail στο info@pezoporos.gr για να θεωρηθούν έγκυρες.

Προσοχή:
Λεπτομέρειες της πληρωμής θα σταλούν με email ΜΟΝΟ σε όσους πραγματοποιήσουν εγγραφή στην πεζοπορία και κράτηση. Προϋπόθεση για την πληρωμή αποτελεί να έχετε πρώτα κάνει online κράτηση στην πεζοπορία.
Μετά την πληρωμή, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ αποστολή του αποδεικτικού της τράπεζας στο info@pezoporos.gr



Άλμπουμ Πεζοπορίας




 

 

Το σημείο της αφετηρίας μας στο Χάρτη


 

Ημερομηνία και ώρα συνάντησης στην αφετηρία


  • 26 Μάρτιος 2023 09:30 - 12:30

Διεθνείς - Εθνικές Πιστοποιήσεις και Πτυχία

 HATEOA  ΑΣΤΕΡ  TEFAA  logo  Acsm  RTI