fbpx

Pezoporos.gr

Διοργάνωση πεζοποριών για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Πεζοπορικές εξορμήσεις στα ομορφότερα μονοπάτια της Ελλάδος. Πιστοποιημένοι-Πτυχιούχοι επαγγελματίες του Τουρισμού και του Αθλητισμού.

 

Πεζοπορία Σπήλαιο Λιμνών-Πλανητέρο

Προηγούμενες πεζοπορίες
Ημερομηνία: 17 Οκτώβριος 2021 07:30 - 20:00

Τόπος: Πεζοπορία στον Χελμό από το Σπήλαιο Λιμνών έως το χωριό Πλανητέρο. Επίσκεψη στο σπήλαιο Λιμνών.

 Αναλυτικές Πληροφορίες Εκδρομής

 

info

Πεζοπορούμε στις νοτιοδυτικές παρυφές του Χελμού (Αροάνια Όρη).

Μια σύντομη και ευχάριστη διαδρομή που ξεκινά από την επίσκεψή μας
στο μοναδικό Σπήλαιο Λιμνών στο χωριό Καστριά Καλαβρύτων.


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021
07:30 Ησαπ Άνω Πατήσια, έξω από το Everest απέναντι από το σταθμό, αναχώρηση στις 08:00

20:00 επιστροφή στον Ησαπ Άνω Πατήσια

 

clock
Τύπος Εκδρομής

Η διαδρομή είναι εύκολη και ενδείκνυται για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση.
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5
Έχει μήκος περίπου 6.5 χιλιόμετρα, είναι κυρίως κατηφορική και ξεδιπλώνεται σε άσφαλτο, χωματόδρομους και δασικά δρομάκια με καλή βατότητα.
Το μέγιστο υψόμετρο που θα πατήσουμε είναι 863 μ στο Σπήλαιο, ενώ το ελάχιστο είναι 650 μ από το επίπεδο της θαλάσσης (στο χωριό Πλανητέρο).
Ανάβαση θα κάνουμε μόνο για περίπου 600 μέτρα.

Η διάρκεια της πορείας μας αναμένεται να είναι με έναν μέτριο ρυθμό και τα διαλείμματα, περίπου 2 ώρες.

Πρόγραμμα

Πρωινό ξύπνημα την Κυριακή και συνάντηση στις 07:30 στον ηλεκτρικό σταθμό του ΗΣΑΠ στα Άνω Πατήσια.
Αναχωρούμε αυστηρώς στις 08:00. Βγαίνουμε Εθνική οδό και πηγαίνουμε προς Κόρινθο και Λεβίδι. Πιθανή σύντομη στάση για καφέ, πρωινό. Άμεση επιβίβαση.
Κατευθυνόμαστε προς το χωριό Καστριά. Το χωριό Καστριά βρίσκεται 17 km μακριά από τα Καλάβρυτα. Εκεί κοντά βρίσκεται και το σπήλαιο Λιμνών.
Μαζί με τη στάση για καφέ-πρωινό, σε περίπου 3 ώρες θα έχουμε φτάσει στον προορισμό μας.

Update 24-9-2021
Για όσους το επιθυμούν, θα επισκεφθούμε το σπήλαιο των Λιμνών, σε μια ξενάγηση 30 λεπτών περίπου
(ανά 10 άτομα, υποχρεωτικά με τη χρήση μάσκας και μόνον με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού ή rapid test 48 ωρών).

Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής: 

  • ενηλίκων 9 ευρώ
  • παιδικά 4,5 ευρώ
  • ομαδικά 7 ευρώ ( άνω των 30 ατόμων ) 
  • φοιτητικά, πολυτέκνων, ανέργων, κατόχων κάρτας πολιτισμού 4,5 ευρώ
Το σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς του, έχει κάτι αποκλειστικά δικό του: τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες (εκτείνονται σε τρεις ορόφους), που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο! Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα. Περιλαμβάνει εγκατάσταση καλλιτεχνικού φωτισμού. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατ΄ ευθείαν στο δεύτερο όροφο. Οι διαστάσεις του τμήματος αυτού προκαλούν δέος, έκσταση και θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Στον κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου. Το τμήμα αυτό προορίζεται για βιοσπηλαιολογικό εργαστήριο διεθνούς προβολής.

Από το σημείο αυτό, το σπήλαιο Λιμνών δηλαδή, θα ξεκινήσει η πορεία μας, μέχρι το χωριό Πλανητέρο.
Κινούμενοι στις νοτιοδυτικές παρυφές του Χελμού, θα περάσουμε από σημεία με πανοραμική θέα της οροσειράς και φυσικά θα περπατήσουμε κοντά στον Αροάνιο ποταμό και θα φτάσουμε μέχρι τις πηγές του, στο Πλανητέρο.
Το χωριό αυτό βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων, μέσα σε ένα μοναδικό τοπίο που κυριαρχούν οι καρυδιές, τα πλατάνια και τα ορμητικά νερά. Χτισμένο γύρω από τις πηγές του Aροάνιου ποταμού, το χωριό αυτό είναι γεμάτο νερόμυλους και πέστροφες, σπέσιαλ μενού των τοπικών ταβερνών. Σε κάποια από τα τεράστια, παλιά πλατάνια η διάμετρος του κορμού φτάνει τα 4 μέτρα. Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός».
Θα γευματίσουμε σε παραδοσιακή ταβέρνα του χωριού (ακριβώς στις πηγές του ποταμού) που έχουν για σπεσιαλιτέ τους την πέστροφα.

Από εκεί θα επιστρέψουμε για Αθήνα. Θα είμαστε πίσω στο σταθμό ΗΣΑΠ περίπου στις 20:00 το βράδυ.

Πληροφορίες Περιοχής

Το σπήλαιο

Το σπήλαιο των Λιμνών είναι το μοναδικό στην Ευρώπη με ένα εξαιρετικό υπόγειο δίκτυο 13 λιμνών. Για το λόγο αυτό και κάθε χρόνο καταφέρνει να αποσπά μεγάλες διεθνείς διακρίσεις.
Το σπήλαιο των Λιμνών, που παλαιότερα ονομαζόταν Τρουπίσιο, βρίσκεται σε υψόμετρο 827 μέτρων και απέχει 17 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ. από την Κλειτορία.

Μυθολογία:
Σύμφωνα με τον μύθο, που παραδίδεται με πολλές παραλλαγές από τον Παυσανία, στα Αρκαδικά, τον Απολλόδωρο στη Βιβλιοθήκη και τον Βιτρούβιο, οι θυγατέρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, η Λυσίππη, η Ιφινόη και η Ιφιάνασσα, βρήκαν καταφύγιο σε μια σπηλιά στα Αροάνια, πάνω από τη Νώνακρι, όταν κατελήφθησαν από μανία, για τιμωρία, επειδή καυχήθηκαν ότι το παλάτι τους ήταν ωραιότερο από τον ναό της Ήρας, ή επειδή δεν σεβάστηκαν το Ξόανο της Θεάς.
Κατά μια άλλη εκδοχή οι Προιτίδες τιμωρήθηκαν, επειδή δεν έπαιρναν μέρος στις τελετές του Διονύσου.
Όπως παραδίδει ο Παυσανίας, ο Μεσσήνιος θεραπευτής και μάντης Μελάμπους, με απόκρυφες θυσίες και καθαρμούς έφερε τις κόρες του Προίτου κάτω, σε μια θέση που λεγόταν Λουσοί και ήταν στην αρχαιότητα ακμαία πόλη. Σήμερα είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Το σπήλαιο των Λιμνών φαίνεται ότι έχει πολλά στοιχεία, που θα συνηγορούσαν στη ταύτισή του με τη σπηλιά των Προιτίδων, άποψη που υποστηρίζουν ορισμένοι σύγχρονοι σχολιαστές των αρχαίων κειμένων και αρχαιολόγοι.
Όσο για τα νερά του σπηλαίου, υπάρχει η παράδοση που συνδέεται με τη μυθική διήγηση και κυρίως με τις μεταγενέστερες παραλλαγές της, ότι είναι ακατάλληλα για πλύσιμο και ότι προκαλούν αποστροφή για το κρασί.
Το σπήλαιο των Λιμνών συνεχίζει να  καλλιεργεί τη δική του μυθολογία μέχρι τις ημέρες μας, βασισμένη στα στοιχεία που προσφέρει η θέση του, τα μέχρι τώρα ευρήματα και η απαράμιλλη ομορφιά του.

Μορφολογία:
Λίμνες στο εσωτε­ρικό ενός σπηλαίου δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ούτε παγκόσμια ούτε για τον Ελλαδικό χώρο, όπου αποτελεί μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Είναι παλαιά κοίτη υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1980 μέτρα. Το συνολικό μήκος του σπηλαίου είναι περίπου 2 χλμ. και το σχήμα του οφιοειδές.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στον επίσημο ιστότοπο του Σπηλαίου:
https://www.kastriacave.gr/

Το Πλανητέρο

Ο Αροάνιος ή Ρουφιάς  είναι παραπόταμος του Λάδωνα, πηγάζει από τα Αροάνια ( τον Χελμό ) και διασχίζει την κοιλάδα της Κατσάνας. Στη διαδρομή του συναντιέται με τον χείμαρρο Κλείτορα, με τα ρέματα Λαγκάδα και Χαλίκι καθώς και το Βεσινέικο ποτάμι. Με τον αρχαιότερο πελοποννησιακό ποταμό, τον Λάδωνα, ενώνονται μετά από 10 χλμ. και χύνονται στην τεχνητή λίμνη της Δάφνης. Ο Αροάνιος συνοδεύεται από θρύλους και λαϊκές παραδόσεις σχετικά με την ιχθυοπανίδα του. Ο Παυσανίας μιλάει για τους «Φθεγγόμενους ιχθείς» του ποταμού, δηλαδή ψάρια που έβγαζαν φωνή πουλιού κατά το ηλιοβασίλεμα. Στα νερά του ζουν πέστροφες και χαμοσούρτες.

Σε υψόμετρο 650 μέτρα και χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το πανέμορφο πλατανόδασος των πηγών του Αροάνιου ποταμού, το Πλανητέρο είναι γνωστό για τους πολλούς νερόμυλους και τα ιχθυοτροφεία που διαθέτει.Το απίστευτο δάσος με τα υπεραινώβια πλατάνια, οι νεροτριβές, το διαρκές κελάρυσμα των νερών και οι πηγές του Αροάνιου ποταμού με τα νερά που αναβλύζουν μέσα από τα βράχια κάνουν το Πλανητέρο αγαπημένο προορισμό.
Το χωριό πήρε το όνομά του είτε από τα πολλά πλατάνια και τα νερά είτε από κάποιον φυγόδικο και φυγόποινο, που λεγόταν Πλανήτερος, και εγκαταστάθηκε πρώτος στο χωριό.
Το νερό ήταν η κινητήριος δύναμη για τους νερόμυλους της περιοχής που πλέον έχουν καταστραφεί. Υπάρχει όμως ένας που έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο και με ακριβώς τον ίδιο παλιό μηχανισμό. Κατασκευάστηκαν το 1860 μετά από συνεννόηση των κατοίκων οι οποίοι διευθέτησαν με τέτοιο τρόπο την υδροδότηση των κτημάτων τους ώστε το νερό να καταλήγει σε συγκεκριμένα αυλάκια που το οδηγούσαν στους μύλους. Στην περιοχή υπήρχαν 4 νερόμυλοι, 4 νεροτριβές και ψυγεία. Τα ψυγεία ήταν πέτρινοι θόλοι πάνω από τους οποίους περνούσε το νερό και στο εσωτερικό τους υπήρχε σταθερή θερμοκρασία 4-6 βαθμών και οι χωρικοί εκεί συντηρούσαν τυριά, λαχανικά και άλλα ευπαθή προϊόντα.

Πηγές:
https://www.kastriacave.gr/

equip

Εξοπλισμός

1. Άνετα ρούχα (συνήθως φόρμες ή σορτς) με έντονα και φωτεινά χρώματα, που διευκολύνουν την κίνηση.
2. Ορειβατικά μποτάκια ή πολύ καλά αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο ή περπάτημα στο βουνό (trekking).
3. Άνετο σακίδιο πλάτης 45 λίτρων maximum χωρητικότητας για μια ημερήσια πεζοπορία.
4. Καπέλο, γυαλιά ηλίου, σφυρίχτρα, φακό και αντηλιακό, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.
5. Αντιανεμικό και αδιάβροχο μπουφάν, φούτερ ή φλις μπλουζάκι, μια μικρή πετσέτα.
6. Μίνι, ατομικό φαρμακείο.
7. Ένα δεύτερο σετ ρούχων που θα μείνει στο πούλμαν (εσώρουχα, 2 ζευγάρια κάλτσες, μπλούζα, παντελόνι ή φόρμα).
8. Παγούρι με νερό έως 1 λίτρο, σνακ, ξηρούς καρπούς ή οτιδήποτε "πρόχειρο" θεωρείτε ότι μπορεί να αναπληρώσει διατροφικά τις δυνάμεις σας.
9. Ορειβατικά μπατόν (προαιρετικά) για τη διευκόλυνση της κίνησης, ειδικά ενός αρχάριου.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε η λίστα αυτή περιέχει κυρίως "εξοπλισμό" που δεν είναι εξειδικευμένος και αποτελείται από πράγματα που είτε έχουμε ήδη οι περισσότεροι είτε μπορούμε να αποκτήσουμε έναντι λίγων χρημάτων.

Για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν το σπήλαιο,
ενημερώνουμε ότι τα επίπεδα υγρασίας εντός του σπηλαίου είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

price

Κόστος Συμμετοχής

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ΚΥΑ που εκδόθηκε, δεν υποχρεούμαστε στον έλεγχο κανενός είδους πιστοποιητικού για τους επιβάτες-συμμετέχοντες.
Παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας εντός του λεωφορείου.

Κόστος συμμετοχής
20 € / άτομο
15 € / το πρώτο ανήλικο άτομο της οικογένειας (12-17 ετών)
10 € / για κάθε επιπλέον ανήλικο άτομο της οικογένειας (12-17 ετών)

-------
Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει:
Λειτουργικά έξοδα των διοργανωτών
Λειτουργικά έξοδα του πρακτορείου (οδηγός, διόδια, καύσιμα)
Ομαδικό φαρμακείο
ΦΠΑ 24%
Δεν περιλαμβάνει την αξία του εισιτηρίου στο σπήλαιο και το γεύμα σε ταβέρνα.

 

 

price

Κράτηση θέσης & Πληρωμή

Κάντε online την κράτησή σας σε αυτή τη σελίδα πατώντας πάνω δεξιά το πράσινο κουμπί. Αν το κουμπί είναι απενεργοποιημένο, σημαίνει ότι έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των κρατήσεων. Σε αυτή την περίπτωση στείλε μήνυμα στο info@pezoporos.gr με το όνομα, το επίθετο, το τηλέφωνό σου, τον αριθμό θέσεων που σε ενδιαφέρουν και τα ονόματα εκείνων που θα σε συνοδεύουν για να μπεις σε λίστα αναμονής.
-------
Έναρξη πληρωμών - 02 Οκτωβρίου 2021
Τηρείται αυστηρά η σειρά προτεραιότητας όπως καταγράφεται online στο σύστημα.
-------
Λήξη πληρωμών - 14 Οκτωβρίου 2021
Σημείωση: Η κράτηση θα ακυρωθεί, εάν δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληρωμή σας μέχρι 15 Οκτωβρίου το πρωί.
-------
Προθεσμία ακύρωσης με δικαίωμα επιστροφής χρημάτων - 14 Οκτωβρίου 2021 , 20:00

Προσοχή:
Λεπτομέρειες της πληρωμής θα σταλούν με email σε όσους πραγματοποιήσουν εγγραφή στην εκδρομή και κράτηση. Προϋπόθεση για την πληρωμή αποτελεί να έχετε πρώτα κάνει online κράτηση στην εκδρομή.
Μετά την πληρωμή, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ αποστολή του αποδεικτικού της τράπεζας στο info@pezoporos.gr ή με μήνυμα στο messenger της σελίδας στο facebook.



Άλμπουμ Εκδρομής




 

 

Το σημείο της αφετηρίας μας στο Χάρτη


 

Ημερομηνία και ώρα συνάντησης στην αφετηρία


  • 17 Οκτώβριος 2021 07:30 - 20:00

Διεθνείς - Εθνικές Πιστοποιήσεις και Πτυχία

 HATEOA  ΑΣΤΕΡ  TEFAA  logo  Acsm  RTI